eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Brazíliaváros, 2018. január 19.Újrahasznosítható anyagokat keres egy megélhetésszerűen gyűjtögető nő a Lixao da Estrutural néven ismert hulladéktelepen, Brazíliaváros peremén 2018. január 18-án. A Dél-Amerika egyik legnagyobb szeméttelepeként számon tartott lerakó - amelyre naponta 1,8 tonna háztartási hulladékot hordanak - január 20-án bezár. (MTI/EPA/André Coelho)
Nyitókép: ANDRÉ COELHO

Új szabályt alkotott az EP a hulladékkezelésre

Jogszabálycsomagot fogadott el az Európai Parlament az újrahasznosítás növelése, a hulladéklerakás és az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében.

Az elfogadott jogszabály előírja, hogy a 2025-re a települési hulladéknak legalább 55%-át újra kell hasznosítani. A rendelkezésre álló adatok szerint az újrahasznosítás Európában jelenleg 44%-os.

A szöveg szerint az a cél, hogy 2030-ra 60%, 2035-re 65%-os legyen a hulladékok újrahasznosítása az Unióban.

Simona Bonafè, a szocialisták olasz képviselője azt mondta, hogy ez nem kizárólag a hulladékra vonatkozó politika, hanem inkább egy általánosabb fejlesztéspolitika.

"A csomagolásról azt tudom mondani, hogy itt a legfontosabbak a megelőző intézkedések, hogy eleve ne keletkezzenek hulladékok"

- tette hozzá az olasz képviselő.

A tervezet legfeljebb 10%-ban korlátozza a szemétlerakókba kerülő hulladék mennyiségét. Míg Ausztria, Belgium, Dánia, Németország, Hollandia, és Svédország lényegében egyáltalán nem küld lerakókba szemetet, addig Ciprus, Horvátország, Görögország, Lettország, és Málta a keletkező települési hulladék háromnegyedét lerakókba szállítja.

Magyarországon 2016-ban a települési hulladék fele került lerakókba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×