INFORÁDIÓ 
2020. október 1. csütörtök
Malvin

európai unió

hulladékkezelés

újrahasznosítás

Brazíliaváros, 2018. január 19.Újrahasznosítható anyagokat keres egy megélhetésszerűen gyűjtögető nő a Lixao da Estrutural néven ismert hulladéktelepen, Brazíliaváros peremén 2018. január 18-án. A Dél-Amerika egyik legnagyobb szeméttelepeként számon tartott lerakó - amelyre naponta 1,8 tonna háztartási hulladékot hordanak - január 20-án bezár. (MTI/EPA/André Coelho)

Új szabályt alkotott az EP a hulladékkezelésre

Jogszabálycsomagot fogadott el az Európai Parlament az újrahasznosítás növelése, a hulladéklerakás és az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében.

Az elfogadott jogszabály előírja, hogy a 2025-re a települési hulladéknak legalább 55%-át újra kell hasznosítani. A rendelkezésre álló adatok szerint az újrahasznosítás Európában jelenleg 44%-os.

A szöveg szerint az a cél, hogy 2030-ra 60%, 2035-re 65%-os legyen a hulladékok újrahasznosítása az Unióban.

Simona Bonafè, a szocialisták olasz képviselője azt mondta, hogy ez nem kizárólag a hulladékra vonatkozó politika, hanem inkább egy általánosabb fejlesztéspolitika.

"A csomagolásról azt tudom mondani, hogy itt a legfontosabbak a megelőző intézkedések, hogy eleve ne keletkezzenek hulladékok"

- tette hozzá az olasz képviselő.

A tervezet legfeljebb 10%-ban korlátozza a szemétlerakókba kerülő hulladék mennyiségét. Míg Ausztria, Belgium, Dánia, Németország, Hollandia, és Svédország lényegében egyáltalán nem küld lerakókba szemetet, addig Ciprus, Horvátország, Görögország, Lettország, és Málta a keletkező települési hulladék háromnegyedét lerakókba szállítja.

Magyarországon 2016-ban a települési hulladék fele került lerakókba.

Nyitókép: ANDRÉ COELHO

Kapcsolódó hang

Hulladékkezelés az EU-ban
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018