eur:
394.33
usd:
364.89
bux:
65446.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A kötelező kvóták elhozhatják a czexitet – újabb tagállam léphet ki az unióból

Egy, a menekültek kötelező kvóták szerinti elosztásáról szóló újabb szavazás felerősítené a czexitet, azaz a Csehország Európai Unióból való kilépését követelők hangját – jelentette ki Andrej Babiš cseh miniszterelnök, aki úgy véli, szükség van a schengeni övezet bővítésére.

Andrej Babiš a cseh parlament alsóházában elmondott beszédében hangsúlyozta, egy újabb kvótaszavazás Európa-ellenes hangulatot keltene Csehországban. Kijelentette, Prágának világos elképzelése van arról, hogyan kell érvelnie, és kiket kell meggyőznie ahhoz, hogy a cseh álláspontot ne lehessen lesöpörni az asztalról egy esetleges újabb kvótaszavazáskor.

„A kvótákat nem lehet megismételni, ezért mindent el fogunk követni, és újabb szövetségeseket keresünk magunk mellé” – jelentette ki Babiš. A kormányfő az alsóházi képviselők előtt felelevenítette a legutóbbi uniós csúcson elhangzottakat, amikor is Görögország, Olaszország és Svédország is éles bírálatot fogalmazott meg Csehország és a visegrádi csoport másik három államával szemben, amiért azok elutasítják a menekültek kötelező betelepítését.

„Semmi logikát nem látok abban, hogy Görögország a schengeni övezet tagja, Horvátország, Bulgária és Románia pedig kívül esik rajta. Mindegyik európai államnak az övezeten belül lenne a helye“ – mondta Babiš.

A cseh miniszterelnök szerint a legfontosabb az lenne, ha az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex végre aktív harcot folytatna a földközi-tengeri embercsempészekkel, és felszámolná az illegális útvonalaikat. Babiš megemlítette, hogy a csempészek az Europol adatai szerint 2,7 milliárd eurós bevételre tettek szert 2016-ban. A cseh kormányfő ezért fontosnak tartja, hogy a menekülthullám megfékezését már az európai kontinensen kívül elkezdjék. Rámutatott, hogy a Törökországgal kötött egyezség, melynek során Ankara 3 millió eurót kapott az Európai Uniótól, működik. „Az uniónak hasonló projektek kialakítására kell törekednie Líbiával és Tunéziával is” – jegyezte meg Babiš.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×