INFORÁDIÓ 
2020. november 25. szerda
Katalin

németország

koalíció

kormány

angela merkel

martin schulz

Ez várható az új német kormánytól

Ez várható az új német kormánytól

InfoRádió

A német kormányátalakítási tárgyalások legfontosabb kérdése magyar szempontból Németország jövőbeni Európa-politikája - mondta az InfoRádió kérdésére Mráz Ágoston Sámuel Németország-szakértő, a Nézőpont csoport vezetője.

„Ha belegondolunk, hogy Angela Merkel és kihívója, Matin Schulz kéz a kézben kormányozza tovább az országot – különösen magyar szemmel – elképzelhető, hogy erről azért kellett sokáig egyeztetni” – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel. A szakértő emlékeztetett: Schulz a választások után azt mondta, nem lesz nagykoalíció, éssoha nem fog belépni Merkel-kormányba, sőt a kampány során is egymás különbségeit hangsúlyozták Merkellel.

Mráz Ágoston Sámuel szerint instabil lesz a koalíciós kormány, sok egyeztetésre lesz szükség folyamatosan. Ráadásul minden valószínűség szerint ez lesz Merkel utolsó kancellári ciklusa, így

a CDU az utódlás kérdésével is foglalkozni fog.

A Szociáldemokraták pedig hatalmas válságban vannak, Schulz nem önszántából távozik, sokkal erősebb külügyminiszter lehetne pártelnökként, de megbukott. Alig egy évvel ezelőtt választották meg száz százalékos támogatottsággal, majd történelmi vereségre vezette a pártot.

Sigmar Gabriel előző pártelnök, a jelenlegi német külügyminiszter is nagy vesztese a kormányalakításnak, nem lehet tudni, hogy lesz-e pozíciója az új országvezetésben. A szakértő szerint éppen ezért kritikával fog élni a kormányzattal szemben.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a magyar kormány számára az legfontosabb kérdés, hogy a Martin Schulz vezette új külügyminisztérium milyen sikeres, hatékony és elszánt Európa-politikát folytat majd. A szakértő úgy véli, a megkötött megállapodás ellenére lesznek hangsúlybeli különbségek. „Martin Schulz nagyon-nagyon szeretne a francia elnöknek megfelelni” – fogalmazott. Merkel pedig megpróbál majd egyensúlyozni Nyugat- és Közép-Európa között. Az új szövetségi kormány – ha tényleg megalakul –

nem lesz egységes az Európa-politikában.

Kapcsolódó hang

Ez várható az új német kormánytól
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018