eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Ez várható az új német kormánytól

Ez várható az új német kormánytól

A német kormányátalakítási tárgyalások legfontosabb kérdése magyar szempontból Németország jövőbeni Európa-politikája - mondta az InfoRádió kérdésére Mráz Ágoston Sámuel Németország-szakértő, a Nézőpont csoport vezetője.

„Ha belegondolunk, hogy Angela Merkel és kihívója, Matin Schulz kéz a kézben kormányozza tovább az országot – különösen magyar szemmel – elképzelhető, hogy erről azért kellett sokáig egyeztetni” – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel. A szakértő emlékeztetett: Schulz a választások után azt mondta, nem lesz nagykoalíció, éssoha nem fog belépni Merkel-kormányba, sőt a kampány során is egymás különbségeit hangsúlyozták Merkellel.

Mráz Ágoston Sámuel szerint instabil lesz a koalíciós kormány, sok egyeztetésre lesz szükség folyamatosan. Ráadásul minden valószínűség szerint ez lesz Merkel utolsó kancellári ciklusa, így

a CDU az utódlás kérdésével is foglalkozni fog.

A Szociáldemokraták pedig hatalmas válságban vannak, Schulz nem önszántából távozik, sokkal erősebb külügyminiszter lehetne pártelnökként, de megbukott. Alig egy évvel ezelőtt választották meg száz százalékos támogatottsággal, majd történelmi vereségre vezette a pártot.

Sigmar Gabriel előző pártelnök, a jelenlegi német külügyminiszter is nagy vesztese a kormányalakításnak, nem lehet tudni, hogy lesz-e pozíciója az új országvezetésben. A szakértő szerint éppen ezért kritikával fog élni a kormányzattal szemben.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a magyar kormány számára az legfontosabb kérdés, hogy a Martin Schulz vezette új külügyminisztérium milyen sikeres, hatékony és elszánt Európa-politikát folytat majd. A szakértő úgy véli, a megkötött megállapodás ellenére lesznek hangsúlybeli különbségek. „Martin Schulz nagyon-nagyon szeretne a francia elnöknek megfelelni” – fogalmazott. Merkel pedig megpróbál majd egyensúlyozni Nyugat- és Közép-Európa között. Az új szövetségi kormány – ha tényleg megalakul –

nem lesz egységes az Európa-politikában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×