eur:
392.52
usd:
365.82
bux:
66506.84
2024. április 26. péntek Ervin
Megnyílt az út a nagykoalíció előtt Németországban

Megnyílt az út a nagykoalíció előtt Németországban

Berlinben, 20 órás, egész éjjel tartó tárgyalás után a két kereszténypárt, valamint a Szociáldemokrata Párt vezetőinek elvben sikerült megállapodniok a nagykoalíció újraélesztésének feltételeiben. A 28 oldalas szerződéstervezetet most a tárgyalócsoportok szakértői vitatják meg és csak ezt követően hozzák nyilvánosságra.

Az ARD állami tévécsatorna riportere, miután ma reggel bejelentette, hogy a feleknek az első fordulóban sikerült dűlőre jutniuk, némi iróniával – mintegy utalva az elkövetkező négy esztendő kormányzási formájára - hozzáfűzte, hogy Angela Merkel kancellár az egész éjszakát a szociáldemokratákkal töltötte.

A Keresztényszociális és Kereszténydemokrata, valamint a Szociáldemokrata Párt vezetői múlt vasárnap kezdték meg puhatolózó tanácskozásaikat és az eredeti tervek szerint ma délelőtt akarták tájékoztatni a nagy-közönséget megállapodásuk részleteiről. Ám a jelek szerint az igencsak fárasztó 20 órás eszmecserét követően most a felek szakértői tekintik át azt a szöveget, amelyet egy hét múlva a Szociáldemokrata Párt rendkívüli kongresszusa elé terjesztenek, és amelyet a két kereszténypárt ősszel megválasztott képviselői is megvitatnak.

Martin Schulz szociáldemokrata pártelnök ugyanis ismételten hangoztatta, hogy egyelőre csak tapogatózó és teljesen nyílt kimenetelű közeledésről van szó, a tényleges koalíciós tárgyalásokra azután kerülhet sor, hogy pártjának kongresszusa is jóváhagyta az e héten született kompromisszumot.

Tudósítók utaltak arra, hogy Angela Merkel, Horst Seehofer és Martin Schulz ugyan megtette az első lépést a nagykoalíció újraélesztése felé, azonban az út még igencsak göröngyösnek ígérkezik, amíg tényleg megalakulhat az új kormány Berlinben. Erre legjobb esetben is csak húsvét táján kerülhet sor. 

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×