eur:
393.14
usd:
367.28
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Megosztja a franciákat az álhírellenes törvény ügye

Veszélybe kerülhet a szólás- és a sajtószabadság Franciaországban. Erre figyelmeztetnek napok óta francia újságírók és elemzők azt követően, hogy Emmanuel Macron államfő bejelentette: törvénnyel akar gátat vetni az álhírek, az úgynevezett „fake news-ok” terjedésének.

Túlságosan sok álhír terjed a világhálón, különösen a közösségi médiafelületeken, ami választási időszakokban veszélyeztetheti a demokráciák működését. Egyebek mellett ezt mondta Emmanuel Macron néhány napja a sajtó képviselői előtt tartott újévköszöntő beszédében, hozzátéve, hogy a jelenség kezelésére a kormány valószínűleg új törvényt alkot.

A leendő jogszabály az államfő elképzelése szerint kötelezné az internetes szolgáltatókat, hogy tegyék átláthatóbbá működésüket, illetve meg kellene nevezniük finanszírozóikat is. Emellett az is lehetővé válna, hogy korlátozzák vagy egyenesen blokkolják az álhíreket közlő internetes oldalak elérhetőségét, de akár működésüket is felfüggeszthetik.

Az egyik legnagyobb kérdés egyelőre az, hogy

ki és milyen alapon határozza meg, hogy mi számít álhírnek.

Ezzel kapcsolatban Macron azt mondta, az lenne a jó, ha a kérdésben maga az újságíró szakma jutna dűlőre. Hozzátette ugyanakkor, hogy jó ötletnek tartja a Riporterek határok nélkül nevű nemzetközi szervezet elképzelését, miszerint a szakma egyfajta bizonyítványt adna ki azon sajtóorgánumoknak, amelyek megítélésük szerint betartják az újságírás etikai alapszabályait.

Az államfő kezdeményezését számos újságíró és elemző veszélyesnek tartja a szólás- és sajtószabadságra. Van, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy az 1881-es, többször módosított sajtótörvény már most is lehetővé teszi az álhírek vagy a rágalmazás büntetését, ezért nincs szükség újabb jogszabályra. Mások amiatt aggódnak, hogy

a mértékadó média és a kormány közösen cenzúrázhatja majd az amúgy elsősorban az interneten működő alternatív nyilvánosságot.

Ez utóbbi kapcsán az egyik francia újságíró arra emlékeztetett, hogy a migránsválság kezdetén az országos médiumok álhírnek, „fake news-nak” tartották azt a mára evidenciának számító tényt, hogy a menekültekkel együtt terroristák is beszivároghattak Európába.

Az aggodalmakat külön fokozza, hogy több baloldali országos napilap, például a Le Monde vagy a Liberation már több mint egy éve önszorgalomból tart fenn „dekóder”, illetve „detoxikáló” nevet viselő rovatokat, melyeknek éppen az a céljuk, hogy a konkurencia által közölt „álhíreket” leleplezzék, illetve megcáfolják.

Immár csaknem egy éve a már említett két napilap mellett több más média, köztük az AFP hírügynökség vagy a francia állami televízió együttműködik a Facebookkal és a Google-lel az „interneten terjedő álhírek kiszűrésében”. Ami azt mutatja, hogy a francia meghatározó újságírók egy része már jó ideje segít az álhírek szűrésében, így körükben az államfői kezdeményezés várhatóan nem ütközik különösebb ellenállásba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×