eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az ortodox keresztények világszerte Jézus Krisztus születését ünneplik

Az ortodox keresztények szombaton világszerte a karácsonyt ünneplik, Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája, a legnagyobb ortodox autokefál egyház, az orosz ortodox egyház feje arra kérte a híveket, hogy jócselekedetekkel ünnepeljék meg Jézus Krisztus születésének csodáját.

"Istennek ezt a csodáját, hogy megajándékozott bennünket egyszülött fiának világra jöttével, ne csak azzal háláljuk meg, hogy igyekszünk felfogni, mit hozott Ő az embereknek, hanem igaz hittel és jócselekedetekkel is" - mondta a pátriárka a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott reggeli liturgián elmondott prédikációjában.

Az ortodox keresztények a Julián-naptár szerint szombaton ünneplik a karácsonyt. Az orosz ortodoxok negyvennapos böjttel készülnek a húsvét mellett a másik legnagyobb keresztény ünnepre. Egy órával éjfél előtt Kirill pátriárka a Megváltó Krisztus-székesegyházban megkezdi az ünnepi karácsonyi liturgiát. A pátriárka január 7-én reggel és napközben meglátogat egy moszkvai szociális intézményt, majd a gyermekeket köszönti a fő székesegyházban felállított karácsonyfánál.

Karácsony előtt sok orosz egyházközségben a hívek hagyományosan jótékonysági akciókat szerveznek: ajándékokat gyűjtenek, betegeket látogatnak, gyermekotthonokat vagy egyedülálló öregeket keresnek fel. Az ortodox karitatív szervezetek ételosztást tartanak hajléktalanoknak moszkvai pályaudvarokon.

Az Örmény Apostoli Egyház szintén szombaton ünnepli a karácsonyt és Jézus Krisztus megjelenését. Az örmény egyház központjában, a Jereván közelében fekvő Ecsmiadzinban több százan gyűltek össze, hogy részt vegyenek az ünnepi karácsonyi liturgián az 5. századi székesegyházban, a világ egyik legrégibb keresztény szentélyében. II. Karekin katolikosz, az örmény egyház feje a világbékéért imádkozott, azért, hogy a világ népei a karácsonyi angyali köszöntéshez híven békében és szeretetben éljenek.

A Julián-naptár szerint ünneplik a karácsonyt az utóbbi években sok támadásnak és üldöztetésnek kitett, hitüket vértanúságukkal is megpecsételő egyiptomi kopt keresztények is.

Magdi Abdel-Gaffér belügyminiszter utasítására karácsony napján a kopt keresztény egyház valamennyi templomát és székesegyházát az egész országban rendőri védelem alá helyezték. A templomok körül biztonsági zónákat alakítottak ki, ideiglenes kerítéseket állítottak fel, és az övezeten belül megtiltották a gépkocsik parkolását, fémdetektoros beléptető kapukat és videokamerákat állítottak fel. Biztonsági megfontolásokból a kopt ortodox egyház két órával előrehozta a karácsonyi ünnepi liturgiát, melynek kezdete ottani idő szerint 19 órakor, vége pedig 23 órakor lesz. Várakozások szerint a kairói székesegyházban tartandó ünnepi liturgián részt vesz Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×