eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Merész húzás: elege lett a turistákból néhány csodaszigetnek

Merész húzás: elege lett a turistákból néhány csodaszigetnek

A nyári csúcsszezonban ivóvízhiányt és forgalmi dugókat okozott a Baleár-szigeteken a sok külföldi turista, így tovább csökkenthetik a kiadható ágyak számát, az idegenforgalmi adót pedig emelhetik.

Rekordévet zárt Spanyolország a turizmus tekintetében; bár a hivatalos adatok egyelőre nem születtek meg, a kormány becslései szerint tavaly több mint 80 millió külföldi turista látogatott az országba – írta a Die Presse alapján a Világgazdaság.

A turizmus a spanyol GDP 12 százalékát teszi ki, ez azonban problémát okoz a munkaerőpiacon: a meghirdetett új pozíciók 90 százaléka csupán szezonális munka. Míg Álvaro Nadal turizmusért felelős miniszter elégedett a szektor bővülésével, több helyi lakos nem osztozik a politikus örömében. A Baleárokon – amelyek közé tartozik a turisták körében töretlen népszerűségű Mallorca és Ibiza szigete is – tavaly több mint 6 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest a turisták száma. Majdnem 14 millió külföldi látogatott a térségbe, ebből csak Mallorcára 11 millió.

A szigeteken egy új korlátozás szerint legfeljebb 623 624 ágy adható ki, ám e maximumot tovább csökkenthetik mintegy 400 ezerre, az idegenforgalmi adó pedig akár a duplájára is emelkedhet. Az intézkedések előzménye, hogy a turizmus – különösen a nyári csúcsszezonban – számos problémát okozott, Mallorcán például ivóvízhiány és forgalmi dugók nehezítették a mindennapi életet, amire a lakosság tüntetéssel reagált.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×