eur:
395.43
usd:
372.07
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Irán kiakadt Washingtonra

Irán levélben tett panaszt az ENSZ Biztonsági Tanácsánál (BT) és a világszervezet főtitkáránál, António Guterresnél, az iráni belügyekbe történt beavatkozással vádolva az Egyesült Államokat.

Golamali Kosru, az iráni ENSZ-misszió vezetője a levélében arra hívta fel a figyelmet, hogy a közelmúltban az Egyesült Államok "széles körben beavatkozott Irán belügyeibe", s hangsúlyozta, hogy a jelenlegi

amerikai adminisztráció "áthágott minden határt,

figyelmen kívül hagyva a civilizált nemzetközi kapcsolatokban irányadó nemzetközi jog elveit és szabályait".

A diplomata ismertette Teherán álláspontját, miszerint az amerikai kormányzat a napokban "groteszk közbenjárással" megnövelte beavatkozását az iráni belügyekbe, "ürügyként" támogatást nyújtva a "szórványos" iráni tüntetéseknek.

Kosru emlékeztetett rá, hogy Irán alkotmánya biztosítja a tüntetés jogát.

A levélre adott esetleges válaszokról egyelőre nincs információ. António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán másodszor fejezte ki aggodalmait az iráni történések miatt. A portugál diplomata közleményében a számos halálos áldozatot okozó erőszak leállítására szólított fel minden felet.

Donald Trump és Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet többször is támogatásáról biztosította az Iránban tüntetőket. Kedden az amerikai kormányzat arra szólította fel Teheránt, hogy engedélyezze a közösségi oldalakhoz történő hozzáférést, Haley nagykövet pedig az ENSZ BT és az Emberi Jogi Tanács rendkívüli ülésének összehívását kérte.

Iránban egy hete kezdődtek utcai megmozdulások. A tüntetők eleinte az áremelések ellen tiltakoztak, majd az iszlám köztársaság kormánya és az országot az 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen fordultak. A tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban eddig több mint húszan vesztették életüket, s a hatóságok százakat vettek őrizetbe. Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, Mohammad Ali Dzsafari tábornok mindazonáltal szerdán nyilatkozatban biztosított mindenkit arról, hogy módjában áll bejelenteni "a lázadás végét".

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:19
×
×
×
×