eur:
394.31
usd:
370.33
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A szakadárok megsértették a karácsonyi tűzszünetet – egy katona meghalt

A Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok megsértették a téli ünnepek idejére kötött tűzszüneti megállapodást, támadásaik következtében az elmúlt napban egy ukrán katona életét vesztette, öt megsebesült - jelentette szerdán a kijevi hadműveleti parancsnokság. A donyecki szakadárok közölték, hogy készen állnak végrehajtani a szerdára kitűzött fogolycserét.

A Facebookon közzétett sajtóközlemény szerint az elmúlt 24 órában a szakadárok hatszor nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira. A frontvonal északi - luhanszki - szakaszán Luhanszke településnél az esti órákban 82 milliméter kaliberű aknavetőkkel és golyószórókkal lőtték mintegy két órán át az ukrán fegyveres erők állásait. Kézi lőfegyverekkel tüzet nyitottak a Luhanszktól nem messze északra fekvő Sztanicja Luhanszka településnél lévő ukrán állásra is.

A kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére életre hívott háromtagú, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport az újévi és a karácsonyi ünnepekre való tekintettel múlt szerdai minszki ülésén hirdetett újabb fegyvernyugvást, amely december 23-án éjféltől lépett életbe. December 24-25-én kijevi jelentések szerint a szakadárok egy-két provokációs jellegű támadástól eltekintve még tartották magukat a megállapodáshoz.

Szerdán a DAN szakadár donyecki hírügynökség azt jelentette, hogy az elmúlt napban az ukrán hadsereg egyszer sem sértette meg a tűzszünetet a megye területén. A luhanszki szakadárok közlése szerint egy tűzszünetsértést követtek el az ukrán katonák a megye területén tüzérségi és kézi fegyverekkel. A szakadárok sérültekről nem számoltak be.

Közben Olekszandr Zaharcsenko, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője kijelentette, hogy részükről készen állnak szerdán végrehajtani a régóta tervezett fogolycserét. Kijev kész 306 embert szabadon bocsátani a szakadárok által fogva tartott 74 ukrán fogoly elengedése fejében.

Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője a kijevi elnöki hivatalban kedden tartott megbeszélésen kijelentette, hogy tudomásuk szerint 170 embert tartanak törvénytelenül fogva a szakadár területeken. Ők azok, akikről hozzátartozóik vagy bajtársaik bejelentést tettek az SZBU-nál. A fogolycserével foglalkozó Irina Herascsenko parlamenti alelnök szavai szerint a szakadárok képviselői viszont csak 97 személy fogva tartását ismerik el. Közülük azt a 74-et hajlandó elengedni, akiket Kijev által is ismert helyen tartanak fogságban.

A szerdán várható fogolycsere pontos helyét és idejét biztonsági okokra hivatkozva egyik fél sem hozta nyilvánosságra.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×