INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

brexit

írország

észak-írország

határellenőrzés

vámellenőrzés

Újra főhet a fejük a Brexit-tárgyalóknak

InfoRádió / MTI

A londoni alsóház illetékes szakbizottsága szerint nehéz elképzelni, hogyan kerülhető el a fizikai határellenőrzés visszaállítása az Ír Köztársaság és Észak-Írország között az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése után.

Simon Coveney ír külügyminiszter a BBC rádiónak ugyanakkor pénteken azt mondta: Dublin a két hét múlva esedékes EU-csúcsig írásban szeretne megoldási javaslatokat látni London részéről a határ újbóli megjelenésének elkerülésére.

A brit parlament alsóházának összpárti Brexit-bizottsága pénteken ismertetett tanulmányában kiemeli, hogy Írország és Észak-Írország határán több mint kétszáz átkelőhelyen zajlik a forgalom vámellenőrzés nélkül.

A jelentés felidézi, hogy Theresa May brit miniszterelnök a Brexit utáni kormányzati terveket ismertető, néhány hete tartott firenzei beszédében leszögezte: az Európai Unió és az Egyesült Királyság határozottan kinyilvánított álláspontja az, hogy nem fogják elfogadni semmiféle fizikai határellenőrzési infrastruktúra visszaállítását Írország és Észak-Írország határán.

Mivel azonban a brit kormány az EU mellett az unió egységes belső piacáról és vámuniójából is ki akar lépni, "egyelőre nem egyértelmű", hogyan lehet ezt majd elkerülni, mivel Írország és Észak-Írország határa lesz az Európai Unió vámhatára - áll az alsóházi bizottság pénteki jelentésében.

A tanulmány idézi Michael Lux vám- és kereskedelemjogi szakértőt, az Európai Bizottság vámeljárásokkal foglalkozó osztályának volt igazgatóját, aki egy korábbi bizottsági meghallgatáson azt mondta: ha az Egyesült Királyság nem akarja, hogy bármelyik országrésze az EU vámuniójában maradjon, akkor különböző megállapodási lehetőségek merülnek fel az EU és London között, de e megállapodási lehetőségek mindegyike - legyen szó akár szabadkereskedelmi egyezményről - jogilag megkövetelné a vámellenőrzést Írország és Észak-Írország határán.

Simon Coveney ír külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a BBC rádiónak adott pénteki nyilatkozatában ugyanerről a kérdésről szólva kijelentette: az ír kormány azt szeretné, ha a december 14-én kezdődő EU-csúcsig elfogadott szöveges javaslat születne "azokról a paraméterekről", amelyeken belül megoldást lehet találni a határ újbóli megjelenésének elkerülésére.

Coveney egyértelmű utalást tett arra, hogy Írország ennek hiányában nem fog hozzájárulni a Brexit-tárgyalások következő szakaszának elkezdéséhez, mondván: ez "ugrás lenne a sötétbe", és ezt Dublintól nem lehet elvárni.

Az Európai Unió december közepi csúcsértekezletén kellene dönteni arról, hogy a brit EU-tagság megszűnésének folyamatáról szóló tárgyalássorozat átléphet-e a kilépés feltételrendszeréről szóló jelenlegi első szakaszból a második szakaszba, amelynek fő napirendi pontja az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatrendszerének kialakítása lesz a Brexit utáni időszakra.

Dublinnak e döntésben komoly szava van, mivel a továbblépés egyik feltétele az, hogy az EU-csúcsig érdemi haladás történjen Észak-Írország és az Ír Köztársaság csaknem 500 kilométeres szárazföldi határának ellenőrzése ügyében.

E határon jelenleg semmiféle vám- és útlevélellenőrzés nincs.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018