INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

csehország

andrej babis

választás

ano

Patthelyzet a választás után, mit lép a cseh Trump?

Patthelyzet a választás után, mit lép a cseh Trump?

InfoRádió / MTI

Alapjaiban rengették meg a csehországi pártrendszert a hétvégi képviselőházi választások: a hagyományos, ideológiai profillal rendelkező tömörülések visszaszorultak, míg az eddigi párteliteket élesen bíráló csoportosulások megerősödtek és előtérbe kerültek - így lehetne értékelni a mostani cseh parlamenti alsóházi választás eredményeit.

Bár a szlovák származású multimilliárdos, Andrej Babis vezette ANO mozgalom szokatlanul nagyarányú győzelmet aratott, nehéz és bonyolult kormányalakításra lehet számítani.

A legfőbb problémát maga Andrej Babis jelenti,

aki ellen büntetőeljárás van folyamatban az európai uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. Erre hivatkozva jelenleg a parlamenti pártok többsége elutasítja a vele való kormányzati együttműködést. Megfigyelők azonban arra számítanak, hogy ez változni fog.

Az 1993-ban alakult Csehországban eddig még sosem történt meg, hogy a 200 tagú képviselőházban a választások győztesének háromszor annyi, 78 mandátuma legyen, mint a második helyezettnek: a Polgári Demokratikus Párt (ODS) 25 helyet szerzett. A korábbi választásokon ez a különbség minden esetben minimális volt.

Újdonság az is, hogy a képviselőházban kilenc párt foglal majd helyett. Az eddigi legtöbb hét volt. Új a Cseh Kalózpárt, illetve a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom. Mindkét tömörülés a hagyományos pártok kemény kritikusa.

A választásokon súlyos vereséget szenvedett a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), valamint a jobboldali TOP 09 párt. A szociáldemokraták és a kommunisták történetük legrosszabb eredményét érték el, ennek ellenére egyik párt elnöke sem jelezte lemondását. Miroslav Kalousek, a TOP 09 elnöke felhívását, hogy a jobboldal vonja szorosabbra együttműködését, Petr Fiala, az ODS elnöke azonnal visszautasította.

Az államfő minden bizonnyal a választások győztesének, Andrej Babisnak ad kormányalakítási megbízatást, ahogy ezt már korábban jelezte. A választások utáni lépések forgatókönyvét Milos Zeman lényegében már előre meghatározta azon bejelentésével, hogy előbb konzultálni akar a pártvezetőkkel, és csak szabályok engedélyezte utolsó, a választások utáni 30. napra hívja össze az új képviselőház alakuló ülését. Általános a vélemény, hogy Zeman ezzel a saját szerepét is megerősítette. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy januárban elnökválasztás lesz Csehországban, amelyen Zeman szeretné megvédeni bársonyszékét. Bár Csehországban az elnököt közvetlenül választják meg, a pártok álláspontja, hogy kit támogatnak, fontos szerepet kap a folyamatban.

Andrej Babis a választási eredmény ismeretében szintén azonnal lépett, és haladéktalanul konzultációra szólította fel a parlamentbe bejutott pártok elnökeit. A javasolt téma az új képviselőház megalakulása, amely nélkül a további politikai lépések lehetetlenek. Babis ugyanakkor elismerte, hogy a találkozókat a kormányalakítással kapcsolatos kérdések megvitatására is ki szeretné használni.

Prágában általános a várakozás, hogy minden probléma ellenére Andrej Babis lesz az új miniszterelnök. Az, hogy kik lesznek az ANO partnerei, egyelőre nyitott.

A leggyakrabban a Tomio Okamura vezette, bevándorlás-ellenes SPD-t és a kommunistákat emlegetik, akik ezt nem is zárják ki.
Babis azonban azt mondta, hogy velük nem kíván összeállni, s mozgalma programjához legközelebb állónak a Polgári Demokratikus Pártot, a szociáldemokratákat, valamint a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) mozgalmat nevezte meg. Azok viszont az ő személyét utasítják el.

Az első kommentárok szerint leginkább számításba jöhet az eddigi hármas koalíció (ANO, CSSD, kereszténydemokraták) folyatása, az ANO-SPD-KSCM koalíció, esetleg az ANO-ODS koalíció, és nem zárható ki egy kisebbségi kormány megalakulása sem. Az ANO nélküli kormány gyakorlatilag elképzelhetetlen.

Andrej Babis képviselővé választásával újra mentességet szerzett, ami azt jelenti, hogy

az ellene indított büntetőeljárást leállítják.

Újraindításához a rendőrségnek ismét kérnie kell majd a parlamentet, hogy vonja meg Babistól, illetve a vele együtt gyanúsított Jaroslav Faktynektől, az ANO alelnökétől a mentességet. Ez semmiképpen sem lesz rövid eljárás, s az eredmény is kétséges.

Elemzők úgy vélik: Csehországra izgalmas és bonyolult kormányalakítási tárgyalások várnak, amelyek gyorsak is lehetnek, de nagyon el is húzódhatnak.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018