eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Rejtélyes gyilkosság a magyarok kedvelt üdülőhelyén

Rejtélyes gyilkosság a magyarok kedvelt üdülőhelyén

Sötét titkokra világít rá Málta legismertebb tényfeltáró újságírójának halála - írta a Magyar Idők.

„Igen, most itt tartunk: egy maffiaállamban élünk, ahol darabokra robbantanak, amiért élsz alapvető jogaiddal, olyan emberek, akik ahelyett, hogy védelmet nyújtottak volna, ünneplik ezt a szörnyűséget” – írta Facebook-oldalára Matthew Caruana Galizia máltai újságíró azt követően, hogy édesanyját darabokra szakította egy autóbomba az aprócska szigeten.

Daphne Caruana Galizia meggyilkolását nemcsak a hazájában ítélték el politikai hovatartozástól függetlenül, az Európai Unió több vezetője is megdöbbenését fejezte ki a brutális akciót követően a szólásszabadságot féltve, minthogy az 53 éves nő Málta legismertebb tényfeltáró újságírója volt.

Több százan gyűltek össze kedden a máltai főváros, Valletta központjában, hogy igazságot követeljenek Daphne Caruana Galizia újságírónő meggyilkolásának ügyében - jelentették hírügynökségek.

A megmozduláson részt vevő Manuel Delia máltai blogger a dpa német hírügynökségnek azt mondta: a félelem, a szégyen és a harag késztette arra, hogy részt vegyen a tüntetésen. "Elvesztettük erkölcsi iránytűnket. Az önzés kultúráját tették magunkévá ... Daphne volt az utolsó, aki próbált minket emlékeztetni arra, hogy mi a helyes és mi a helytelen" - mondta a blogger.

Michael Briguglio, a máltai Zöldek pártjának volt elnöke azt mondta, hogy sokkos állapotban van. "Annak ténye, hogy még senki sem nyújtotta be a lemondását, ledöbbentő. Annak ténye, hogy a rendőrség nem biztosította a védelmét valakinek, aki veszélyben volt, és hogy a rendőrparancsnok nem reagált a történtekre, szintúgy ledöbbentő" - hangsúlyozta.

Az TVM közszolgálati televíziós csatorna szerint Galizia két hete fordult a hatóságokhoz olyan bejelentéssel, hogy gyilkossági fenyegetéseket kapott. A rendőrség kedden cáfolta, hogy bejelentést kaptak volna ezzel kapcsolatban.

A gyilkosság után holland igazságügyi orvosszakértők érkeztek Máltára, hogy segítsenek a robbantás helyszínének vizsgálatában. A holland szakértők mellett az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is támogatást nyújt a máltai hatóságoknak a nyomozásban.

Az újságírónő fia, Matthew Caruana Galizia - aki a máltai kormányt tette felelőssé édesanyja haláláért - drámai leírást adott a gyilkosság helyszínéről. "Sosem fogom elfelejteni, ahogyan a tűzben rohantam, ahogy próbáltam kinyitni a kocsi ajtaját, miközben a duda megállás nélkül szólt. Lenéztem a földre, és az édesanyám testrészei hevertek mindenhol. Ez nem egy átlagos gyilkosság volt" - írta a Facebookon az újságírónő fia. Matthew egyúttal leszögezte: a gyilkosság annak következménye, hogy a kormány hagyta meghonosodni a "büntetlenség kultúráját". "Háborúban állunk az állammal és a szervezett bűnözéssel, amelyek egymástól megkülönböztethetetlenekké váltak" - jelentette ki.

Galizia egyik nagy port kavart írásában arról cikkezett, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Joseph Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat. Mindemellett a máltai kormányt már a cikket megelőzően is elérte a botrány. A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszter és Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöke is saját titkos cégekkel rendelkezett Panamában.

Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon a történtek ellenére a miniszterelnök pártja, a Máltai Munkáspárt győzött - írta az MTI.

A Magyar Idők azt írja, a megdöbbenés hangjai mellett mégis tény, hogy valaki megrendelte és elkövette a merényletet, amelynek szinte biztosan politikai háttere van.

„Gazemberek vannak mindenütt, akármerre nézel. Kétségbeejtő a helyzetünk” – írta az újságírónő blogjában aznap, amikor meggyilkolták. Caruana Galizia sokszor írt elítélően Joseph Muscat miniszterelnökről, aki egyébként szintén felháborítónak tartotta az esetet és azonnal teljes körű vizsgálatot rendelt el, ám a jobboldali ellenzék vezetője, Adrian Delia kijelentette: nem lehet hinni a megállapításoknak, minthogy az újságírónő a rendőrségről, a hadseregről és az ügyészségről is rengeteg bíráló cikket írt.

A Facebookon a merényletet követően egy rendőr őrmester ünneplő üzenetet írt: „Mindenki azt kapja, amit megérdemel! Boldog vagyok!”

Bár a rendőrség hivatalosan elítélte ezt a kiírást, jelzi, hogy az újságírónő halálának néhányan bizony örültek, és nem is biztos, hogy Adrian Delia téved, amikor a nyomozók megbízhatatlanságáról beszél.

Málta mindössze 316 négyzetkilométeren terül el, kevesebb mint félmillióan lakják, de elhelyezkedése miatt szinte folyamatosan különböző érdekcsoportok ütközőzónája - írta a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×