INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Fontos változás az uniós igazságszolgáltatásban

InfoRádió / MTI
Jóváhagyták az Európai Ügyészség felállítását az uniós igazságügyi miniszterek csütörtöki luxembourgi ülésükön, az úgynevezett megerősített együttműködési eljárással létrejövő szervezethez húsz tagállam csatlakozott.

Az új hatóság egy luxembourgi székhelyű központi hivatalból, továbbá a tagországokba delegált európai ügyészekből fog felépülni. A független főügyész bizonyos feltételek mellett jogosult lesz nyomozások és büntetőeljárások lefolytatására az uniós költségvetés kárára elkövetett bűncselekmények – például a strukturális alapokat érintő csalások és korrupció – ügyében. Az ilyen esetek ugyanis mintegy 150 milliárd euró veszteséget okoznak éves szinten az uniós államoknak.

Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztos kijelentette, hogy a hivatalnak, melynek megalakítására először 2000-ben tettek javaslatot, legkésőbb 2021 elején meg kell kezdenie működését.

Az ügyészségnek a már meglévő szervezetekkel egyeztetve, egymást kiegészítve kell majd ellátnia feladatait, a biztos szerint a csalások hatékony felgöngyölítése, az adófizetők pénzének védelme erősíteni fogja az európai intézményekbe vetett bizalmat.

Vera Jourová uniós igazságügyi biztos pedig arról számolt be az ülésen, hogy 2019-ben fogják kinevezni a főügyészt és az európai ügyészeket.

Magyarország nem vesz részt az együttműködésben, a kormány álláspontja szerint ugyanis jelenleg is vannak olyan intézmények, amelyek eljárhatnak az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben, és egy új hivatal létrehozása ezen jól működő szervezetek meggyengítésével járna.

A magyar kormányon kívül a lengyel, holland, máltai és svéd országvezetés is jelezte, hogy a mostani formájában nem támogatja az ügyészség létrehozását. Dánia, Írország és Nagy-Britannia pedig egyáltalán nem vesz részt a bel- és igazságügyi együttműködésnek ezen a területén. Sajtóhírek szerint azonban több ország is csatlakozhat utólag a hivatalhoz, az új holland kormány programjában például ez is szerepel.

A megerősített együttműködési mechanizmus lehetővé teszi, hogy tagországok egy része teljes konszenzus hiányában is előrelépjen az integráció elmélyítésében. A szabályok értelmében legalább kilenc tagállam közösen dönthet úgy, hogy végrehajt olyan intézkedéseket, amelyekről nem sikerült teljes egyetértésre jutni korábban. A megerősített együttműködéshez utólag is lehet csatlakozni.

A címlapról ajánljuk