eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Megállapodott a két párt

Több mint 12 órán át tartó tárgyaláson megállapodást kötött vasárnap késő este az Angela Merkel kancellár vezette német jobbközép CDU és bajor testvérpártja, a Horst Seehofer által vezetett CSU a menekültek befogadásáról, ezzel lezárult a pártszövetség csaknem két éve húzódó belső vitája.

A megállapodás részleteit a két pártelnök ismerteti hétfőn közösen sajtótájékoztatón.

A kiszivárgott részletek szerint a CSU által követelt évi 200 ezer fős menekültbefogadási felső határ gondolatát elvetették ugyan, de kölcsönös engedmények alapján olyan megállapodást kötöttek, amellyel mindkét párt tekintélye megőrzésével, arcvesztés nélkül zárhatja le a vitát.

A kompromisszumot rögzítő dokumentum szerint "azt akarjuk elérni, hogy a humanitárius okokból befogadott emberek (menekültek, menedékkérők, oltalmazottak és befogadottak, családegyesítéssel, áthelyezéssel és áttelepítéssel érkezők, leszámítva a hazajuttatottakat és az önként távozó menekülteket) száma ne haladja meg az évi 200 ezret".

Az országba érkező menedékkérőket különleges intézményekben, úgynevezett döntési és hazajuttatási központokban kell elhelyezni. A menedékkérőknek ezekben a központokban kell bevárniuk, hogy a menekültügyi hatóság döntsön kérelmükről. Az elutasított menedékkérőket közvetlenül ezekből az intézményekből kell visszajuttatni hazájukba.

Humanitárius szükséghelyzetben a kormánynak konzultálnia kell a szövetségi parlamenttel (Bundestag) arról, hogy miként kezelhetné Németország és az EU a menedékkérők esetleges tömeges beáramlását.

A rendszer másik alapeleme egy bevándorlási törvény, amely a menekültügytől függetlenül azt szabályozza, hogy milyen feltételekkel költözhetnek Németországba emberek az EU-n kívüli úgynevezett harmadik országokból azzal a szándékkal, hogy munkát vállaljanak.

A testvérpártok közötti további vitatott ügyekre is kiterjedő megállapodás után következhetnek az egyeztetések a kormányzati együttműködés lehetőségeiről a liberális FDP-vel és a Zöldekkel. Ezek az úgynevezett szondázó megbeszélések várhatóan az október 15-ei alsó-szászországi tartományi választás után kezdődnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×