eur:
392.76
usd:
365.49
bux:
66550.85
2024. április 26. péntek Ervin
Hatékony terrorelhárítás vagy lehetőség a visszaélésre?

Hatékony terrorelhárítás vagy lehetőség a visszaélésre?

A francia nemzetgyűlés kedden nagy többséggel jóváhagyta az új terrorelhárítási törvényt, amely átülteti az általános jogba a 2 éve hatályos rendkívüli állapotban érvényes ideiglenes intézkedések egy részét – mondta az InfoRádiónak Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

A jogszabályalkotás állandóvá tette azokat az ideiglenes intézkedéseket, melyek az elmúlt időszakban a különböző rendőri szolgálatok jogkörének bővítését biztosították. Erre azért volt szükség, mert így – megőrizve a hatékony terrorelhárításhoz szükséges eszköztárat – megszüntethették Franciaországban a hatszor meghosszabbított szükségállapotot.

Ennek gyakorlati haszna is van, ugyanis ha a sokáig fennálló szükségállapotban bármi történik, az állam nem tudott volna lépni, már csak háborús állapotot lehetett volna hirdetni. 

A törvény hatékonysága azonban kétséges, hiszen a szükségállapot bevezetése óta Franciaországban majdnem 10 olyan törvényt hoztak, amellyel növelték a rendőri intézkedések és a különleges terrorelhárító osztagok jogkörét. Úgy, hogy

a francia titkosszolgálat az egyik legerősebb terrorelhárító szerv világszerte,

az egyik legközpontosítottabb és az egyik legjobban működő. A törvény tehát nem biztos, hogy a terrorellenes harc hatékonyságát használja.

Franciaországban a legnagyobb vita a jogszabállyal kapcsolatban a visszaélések körül alakult ki. Sokan úgy vélik, hogy hiányzik az a kontroll, amit a törvényhozás a végrehajtó hatalom felett gyakorolt ezidáig. Másrészről ezek az intézkedések kimagasló eredményeket értek el a terrorelhárítás vonatkozásában.

„Tizennégy terrortámadást akadályoztak meg, ez kimondottan köthető a meghosszabbított jogkörökhöz,”

volt tehát haszna ezeknek – mondta az egyetemi docens.

Felhívta a figyelmet: meg kell majd találni az egyensúlyt, amellyel vissza lehet venni az ellenőrzést.

Jelenleg utólagos normakontrollal ellenőrzik a szerveket, tehát például egy házkutatás esetén utólag vizsgálják az intézkedés jogosságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

A befektetők hozzászoknak akár egy alacsony, akár egy magas kamatszinthez, miközben a piaci körülmények már megváltoztak. Amire pedig megszokják a megváltozott (jelen esetben magasabb) kamatszintet, akkor az már nem elérhető számukra. Korábban azzal kellett küzdeni, hogy mindenki fektesse be a pénzét, ne hagyja parlagon, most pedig arról kell meggyőzni a befektetőket, hogy nem a 10-12 százalék a normalitás, hanem a 6-7 százalék, mondta el a Portfolio-nak Szécsényi Bálint. Az Equilor elnök-vezérigazgatójával a megváltozott befektetési környezetről, a mesterséges intelligencia, a forintgyengülés és az infláció hatásairól, és a hazai befektetési szolgáltatók közötti versenyről is beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×