eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Meghökkentő következményt is elfogadnának a Brexitre szavazók

Meghökkentő következményt is elfogadnának a Brexitre szavazók

Az Egyesült Királyság felbomlását sem tartaná túlzott árnak a Brexitért, vagyis a brit EU-tagság megszűnéséért azoknak az angol választópolgároknak a nagy többsége, akik a kilépésre voksoltak az uniós tagságról rendezett tavalyi népszavazáson. Skócia és Észak-Írország is érintett.

A tavaly júniusban tartott referendumon a választók szűk, 51,9 százalékos többséggel a Brexitre voksoltak, vagyis arra, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Az Edinburghi Egyetem és a Cardiffi Egyetem vasárnap ismertetett közös felmérése szerint az Angliában élő Brexit-szavazók 88 százaléka elfogadható árnak tartaná a brit EU-tagság megszűnéséért, ha Skóciában újabb népszavazást írnának ki a függetlenségről, és ezen a referendumon az elszakadást pártolók kerülnének többségbe.

  • A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, amelyen az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.
  • A brit EU-tagságról tavaly rendezett referendumon ugyanakkor a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök azóta többször is hangoztatott érvelése szerint Skóciának saját kezébe kell vennie a jövőjéről szóló döntést, mert nem engedheti meg, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

Egyelőre azonban nincsenek konkrét tervek az újabb függetlenségi népszavazás kiírására. A skót kormány hivatalos álláspontja szerint a Brexit-folyamat végén lesz érdemes újbóli napirendre venni a kérdést, mert akkor már világosabban látszanak a brit EU-tagság megszűnésének körülményei.

Az észak-írországi stabilitás is beleférne

A skót és a walesi főváros egyetemének vasárnap bemutatott közös felmérése szerint a Brexitre szavazó angolok 81 százaléka az észak-írországi megbékélési folyamat esetleges destabilizálódását sem tartaná túlzott árnak a brit EU-tagság megszűnéséért.

A brit EU-tagságról szóló tavalyi referendumon az észak-írországi választók többsége is bennmaradásra voksolt.

A közvélemény-kutatás szerint - amelyben a két egyetem kutatói 3168 angliai lakóhelyű választópolgárt kérdeztek - a kormányzó Konzervatív Pártot támogató angol Brexit-párti szavazók 92 százaléka fogadná el Skócia függetlenné válását a brit EU-tagság megszűnésének áraként, és 87 százalékuk az észak-írországi békefolyamat veszélybe kerülését is hajlandó lenne megkockáztatni a Brexitért.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt táborából a Brexitre szavazók 78, illetve 67 százaléka tartaná elfogadhatónak a skót függetlenséget, illetve az észak-írországi rendezési folyamat elakadását a brit EU-tagság megszűnésének áraként.

Néhány héttel ezelőtt egy másik felmérés, amelyet a legnagyobb brit közvélemény-kutató hálózat, a YouGov készített, kimutatta, hogy országos átlagban a Brexit-párti szavazók 61 százaléka azt sem tartaná túl nagy árnak, ha a kilépés jelentős károkat okozna a brit gazdaságnak, 38 százalékuk pedig még azt sem bánná, ha a Brexit miatt ő vagy hozzátartozói elveszítenék állásukat.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×