eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Rendkívüli kihívásokra számít Merkel

Rendkívüli kihívásokra számít Merkel

Angela Merkel kancellár szerint több szavazatra számított a CDU/CSU, de elérte célját. Martin Schulz, az SPD vezetője elismerte a vereséget.

Elérte stratégiai célját a CDU/CSU jobbközép pártszövetség a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti választáson - mondta Angela Merkel kancellár, a pártszövetség vezetője az urnazárás utáni első nyilatkozatában.

Hangsúlyozta, hogy a pártszövetségben ugyan mindenki jobb eredményre számított, de így is a CDU/CSU szerezte messze a legtöbb szavazatot, és nélküle nem lehet kormányt alakítani.

A negyedik kancellári ciklusára készülő Merkel arról is beszélt, hogy rendkívüli kihívásokra számít, és meghallgatja az AfD szavazók aggodalmait, hogy visszanyerje bizalmukat.

Támadási felület nyílt

Súlyos csalódásnak nevezte a választás eredményét Horst Seehofer bajor kormányfő, az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU bajor testvérpártja, a CSU elnöke.

Horst Seehofer pártja müncheni központjában az urnazárás után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a CDU/CSU pártszövetség mindkét tagja jobb eredményre számított.

Azzal kapcsolatban, hogy a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) harmadik erőként debütál a Bundestagban, azt mondta, hogy "támadási felület nyílt" a pártszövetségtől jobbra. Ezt a felületet kemény küzdelemmel, határozott állásfoglalásokkal kell bezárni - mondta.

Az első részeredmények szerint a CDU/CSU a szavazatok 32,7-33,3 százalékát gyűjtötte össze, szemben a négy évvel ezelőtti 41,5 százalékkal.

A csak Bajorországban induló CSU a Bayerische Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati televízió adatai szerint a szavazatok 38,5 százalékára számíthat, ami a párt történetének legrosszabb eredménye.

Fordulópontot lát Schulz

Elismerte vereségét a választáson Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője.

"Keserű nap a mai a német szociáldemokrácia számára. A párt sok hagyományos támogatóját képtelen volt megtartani" - mondta az SPD kancellárjelöltje az exit poll eredmények közzététele után. Hozzátette: a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottságának emelkedése fordulópontot jelez, és azt mutatja, hogy a menekültkrízis továbbra is megosztja az országot.

A szociáldemokrata párt támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt: az exit poll szerint a párt a szavazatok 20-21 százalékát szerezte meg.

Martin Schulz a vereség ellenére továbbra is a párt vezetője marad - jelentették be Berlinben.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×