eur:
392.77
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Roma fiatalok tiltakoznak

Több száz roma fiatal tart találkozót Várnán, hogy a gyűlölet ellen tiltakozzon.

A Phiren Amenca és partnerszervezetei, illetve az Európa Ifjúsági Fővárosa szervezésében augusztus 24. és 30. között 15 különböző európai országból 350 roma és nem roma fiatal találkozik a bulgáriai Várnán, hogy mozgalmat teremtsenek és felemeljék a hangjukat az Európában szélsőségesen terjedő cigányellenesség ellen. Magyarországot az egyhetes rendezvénysorozaton 25 fiatal képviseli - közölték a szervezők csütörtökön.

A Phiren Amenca közleménye szerint a "Változtasd meg a világot!" szlogen alatt rendezett eseménysorozat egyik fő célja, hogy egy nyári fesztivál keretében a kritikus gondolkodásra motiválják a fiatalokat, illetve, megteremtsék a roma és nem roma fiatalok együttműködésének alapjait.

A nemzetközi roma ifjúsági találkozón résztvevők európai társaikkal, fiatal aktivistákkal, ifjúsági vezetőkkel találkozhatnak, és sokoldalú programokon, műhelymunkákon, 48 órán át tartó folyamatos helyi akciókon és különböző közösségi eseményeken vehetnek részt.

A 48 órás akciók a negyedik napon kezdődnek, és a kényszerkilakoltatások, az ellenállás története (napjainkban és a holokauszt ideje alatt), a pop kultúra, a politikai reprezentáció és fotográfia, illetve a különböző művészeti tevékenységek köré épülnek.

A Phiren Amenca 2015-ben szervezte meg első alkalommal "So, keres, Europa?!" (Mit csinálsz, mit teszel, Európa) elnevezésű eseményét, több mint 500 fiatal részvételével Kolozsváron, az akkori európai ifjúsági fővárosban.

A budapesti székhelyű Phiren Amenca roma és nem roma önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózata, akik elkötelezettek a rasszizmus és az előítéletek leküzdése mellett - írták.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×