eur:
395.36
usd:
366.48
bux:
65560.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kína bevezeti az Észak-Korea elleni szankciókat

Kína életbe lépteti az Észak-Korea elleni ENSZ-szankciókat, habár mindennek az InfoRádió által felkeresett szakértő szerint nem lesz hatása az ország rakétaprogramjára.

Három hét múlva állítja le teljesen az ENSZ által az Észak-Koreai rakétakísérletek nyomán hozott szankciók keretében Kína az Észak-Koreából érkező nyersanyagok, így mások mellett a vas, az ólom és a szén importját.

Ahogy a Washington Post emlékeztette olvasóit: Észak-Korea külkereskedelmének 90 százalékát Kínával bonyolítja, így a lépés mindkét ország gazdaságát negatívan érinti. Annyira azonban nem, hogy emiatt Phenjan leállítsa rakétakísérleteit – mondta az InfoRádiónak Csoma Mózes, az ELTE koreai tanszékének vezetője.

"Ezeket a büntető-intézkedéseket azért meglehetősen könnyű kijátszani. Nyilván Kína olyan helyzetben van, hogy mindenképpen demonstrálnia kell a világ felé, hogy elkötelezett a büntető-intézkedések, illetve Észak-Korea megrendszabályozása mellett, ugyanakkor amennyiben ezeket ténylegesen is megvalósítják, a kínai cégeket is érzékenyen érintenék."

Arról, hogy miért lehet könnyű kijátszani a szankciókat, Csoma Mózes azt mondta:

"Ezeknek a nyersanyagoknak a kijuttatása Kína, valamint részben Oroszország területére egy olyan különleges gazdasági területen történik, úgy hívják, hogy Raszon gazdasági övezet Észak-Korea területén, amelynek az ellenőrzésére a nemzetközi közösségnek azért vajmi kevés lehetősége van."

A szankciók nyomán Phenjan évi egymilliárd dollár (tehát több mint 255 milliárd forintnyi) exportbevételtől eshet el.

Eközben az dél-koreai elnök, Mun Dzse In sajtótájékoztatóján aláhúzta, hogy nem lehet többé háború a koreai-félszigeten, az észak-koreai nukleáris és rakétakísérletek okozta válságot békésen kell megoldani. "Biztos vagyok abban, hogy az Egyesült Államok higgadtan és felelősségteljesen reagál a helyzetre, ahogyan mi is" – tette hozzá az államfő.

Az amerikai elnök válaszul az Észak-Koreai rakértakísérletekre legutóbb múlt pénteken fenyegette meg katonai csapással a kommunista országot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×