eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nagy politikusi népszerűség-vesztés - a túloldalon nem nyert senki

Nagy politikusi népszerűség-vesztés - a túloldalon nem nyert senki

Száz nap alatt 50 százalékot zuhant Macron. Legutóbb Jacques Chirac népszerűsége esett ekkorát 1995-ben.

Míg három hónapja még a megkérdezettek 62 százaléka volt elégedett Emmanuel Macron munkájával, legutóbb ez az arány csupán 36 százalék volt – közölte az AFP francia hírügynökség az Ifop közvélemény-kutató adataira hivatkozva. 

Az államfő ugyanis amellett, hogy számos kampányígéretét megtartotta, a költségvetési hiány csökkentésére tett erőfeszítéseivel sok francia állampolgárt feldühített: a köztisztviselők a bérek befagyasztása miatt dühöngnek, a nyugdíjasokat a nyugdíjaikat sújtó adó ütemezett növelése, a szegényebb családokat pedig az otthonteremtési kedvezmények csökkentése bőszítette fel. A védelmi költségvetés megnyirbálása miatt pedig lemondott a francia haderő vezérkari főnöke, aki így az első vezérkari főnök volt az V. köztársaság történetében, aki önként távozott hivatalából.

"A franciák kiszerettek Macronból" - írta a hétvégén a Le Figaro, Márton Dávid külpolitikai szakértő azonban rámutatott, hogy

az elnök népszerűség-vesztéséből egyelőre egyik politikai erő sem profitált.

"Tehát senki nem erősödött meg ez idő alatt, úgyhogy úgy tűnik, hogy a gyengülése inkább egy általános kopás, ami minden politikai erőt érint jelenleg Franciaországban, leszámítva talán a radikális baloldali pártokat".

Ősszel azonban újabb népszerűtlen intézkedés várható – mutatott rá Márton Dávid –, hiszen módosítanák a munka törvénykönyvét, például azért, hogy a vállalkozások könnyebben bocsáthassanak el alkalmazottakat.

"Emiatt várhatóan nagy tüntetések lesznek, legalábbis a hagyomásos francia politikai játék ezt szokta eredményezni - 

amikor valaki hozzányúl vagy bejelenti, hogy hozzá szeretne nyúlni a munka törvénykönyvéhez, akkor máris óriási tüntetések lesznek. Most meglátjuk, hogy szeptemberben mi fog történni".

Két szakszervezet és a szélsőbal már be is jelentette, mikorra tervezi megmozdulását.

Mindemellett a nemzetközi porondon Emmanuel Macron jóval sikeresebbnek tűnik: Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök párizsi látogatása a bírálatok ellenére ígéretes kezdetnek bizonyult, emellett a francia államfő jó párost alkot Angela Merkel német kancellárral, ha európai uniós ügyekben van szükség döntésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×