eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Zacher Gábor: a marihuánánál sokszor erősebb drogok terjednek

Zacher Gábor: a marihuánánál sokszor erősebb drogok terjednek

Ma van a kábítószerfogyasztás-elleni küzdelem nemzetközi napja. Az ENSZ globális jelentése szerint 2015-ben világszerte 250 millió ember fogyasztott legalább egyszer az év során illegálisan drogot. Zacher Gábor toxikológus szerint aggasztó, hogy leginkább a nagyon veszélyes ópioidok, a természetes, félszintetikus és szintetikus vegyületek terjednek.

AZ ENSZ kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatala szerint 29,5 millió ember drogfüggő ma a világban, vagyis a felnőtt lakosság 0,6 százalékánál alakított ki a droghasználat függőséget, vagy okozott megbetegedést, például hepatitis C vagy HIV-vírusos fertőzést. Zacher Gábor toxikológus az ENSZ felmérés adatait megerősítve az InfoRádiónak arról beszélt, hogy az elmúlt évben jelentős volt az ópiátok drogpiaci térnyerése.

„A halálozás szempontjából a különböző szintetikus ópiátszármazékok viszik a prímet, az újabb fentanyl-származékok, amelyek szintetikusan elrajzott morfinszármazékok. Van olyan közöttük, amely az elmúlt évben több mint harminc halálos áldozatot követelt Svédországban.

A legnagyobb sebességgel a szintetikus marihuána-származékok fejlődnek.

Ezek a marihuána hatóanyagához, szerkezetéhez és hatásához hasonló, ugyanazokon a fogadóhelyeken ható anyagok, amelyeknek a hatáserőssége akár sokszor meghaladhatja a marihuánáét. Ezekhez hihetetlenül olcsón lehet hozzáférni.”

Zacher Gábor: a marihuánánál sokszor erősebb drogok terjednek

Az új pszichoaktív anyagok száma a 2012-es adatokhoz képest megduplázódott, már 483 féle érhető el ezekből. Zacher Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy az újabb szintetikus szerek megjelenését még mindig nehezen tudja követni a törvényi szabályozás.

„Amikor rákerül egy szer valamilyen listára Amerikában, Európában, máris ott van az új szer. Jelenleg is nem kevés olyan szer van a piacon, ami legálisan forgalmazható, akár Magyarországon, az unióban vagy Amerikában, mert még nem került rá semmilyen listára.

Ez egy nagy, sötét lyuk.”

Európában a skandináv államokban a legmagasabb a drogfogyasztók aránya, világviszonylatban azonban az Egyesült Államok a csúcstartó. A drogok általi halálesetek negyede itt történik, amelynek elsősorban az ópioidok használata az oka, de sokan halnak meg túladagolás miatt is. A számuk 1999 és 2015 között megháromszorozódott. Összességében a világban évente legalább 190 ezer ember hal meg idő előtt drogfogyasztás miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×