eur:
394.83
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Putyin ellenfele nem indulhat a választáson

A Kreml-kritikus Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus büntetett előélete miatt nem indulhat a jövő évi orosz elnökválasztáson - jelentette be az orosz Központi Választási Bizottság.

A hatóság szerint Alekszej Navalnijnak jelenleg nincs passzív választójoga, vagyis nem indulhat jelöltként politikai tisztségért. A választási bizottság emlékeztetett: a 41 éves Navalnijt az úgynevezett Kirovlesz sikkasztási ügyben az idén februárban egy megismételt eljárásban öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy év és öt hónap próbaidővel.

Az ellenzéki elutasította az ellene felhozott vádakat és közölte: a per célja az volt, hogy lehetetlenné tegyék számára a jelöltkénti indulást 2018-ban.

A Vlagyimir Putyin elnök kihívójaként fellépő Navalnij azonban - akinek elnökjelölti támogatottsága májusban mindössze 2 százalékos volt a Jurij Levada Független Elemzőközpont szerint - nem hagyott fel a kampányolással. Arra hivatkozik, hogy az orosz alkotmány csak azokat fosztja meg a jelöltséghez való joguktól, akiket büntetés-végrehajtási intézményben tartanak fogva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×