eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Véget ér a hónapok óta tartó bizonytalanság

Kezdődnek a tárgyalások az Egyesült Királyság uniós kilépéséről.

Véget ér a hónapok óta tartó bizonytalanság

Szinte napra pontosan egy évvel a kilépésről rendezett brit népszavazás után, ma 11 órakor Brüsszelben megkezdődnek a tárgyalások a szigetország uniós távozásáról. Theresa May a mandátumának megerősítése érdekében rendezett, korábban jelentős konzervatív sikert ígérő június 8-i előrehozott brit parlamenti választásokon elvesztette a többséget, így kénytelen volt kisebbségi kormányt alakítani, az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt frakciójának külső támogatásával. A kilépéshez egy másik hasonló, az uniós tagságról  rendezett népszavazás vezetett tavaly nyáron.

David Cameron akkori miniszterelnök a voksolás előtt arra tett ígéretet, hogy amennyiben ismét kormányfővé választják, kikéri a polgárok véleményét a tagságról – a felmérések szerint ezen ígéret nélkül nem nyerte volna meg a parlamenti választást. Cameron hiába kampányolt a maradás mellett, szűk többséggel a kilépéspártiak nyertek. Lemondott, helyére akkori belügyminisztere, Theresa May került.

Az új kormányfő március 29-én jelentette be hivatalosan a szigetország kilépési szándékát, így a menetrend szerint két év múlva,

2019 márciusában szűnhet meg a tagság,

hacsak nem hosszabbítják meg a rendelkezésre álló időt.

Guy Verhofstadt, az EP brexitügyi főtárgyalója az Euronewsnak azt mondta, nagyon fontos, hogy végre megszűnjön a hónapok óta tartó bizonytalanság, és valóban megkezdődjön a kilépés részleteinek tisztázása. A mai első tárgyaláson az állampolgárok jogaira, a pénzügyi rendezésre, az észak-ír határra, valamint néhány, a kiválással kapcsolatos más kérdésre fognak összpontosítani. A felek megvitatják a tárgyalások menetét és felépítését is, majd összegzik a megválaszolandó kérdéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×