eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kemény kritikát kapott Magyarország

A migrációs válság kezelésével kapcsolatos magyar intézkedéseket és európai terveket is bírálta szerdán Genfben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tett éves beszámolójában Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Az interneten is közzétett beszámoló tanúsága szerint a főbiztos úgy véli: "messze elmarad a nemzetközi normáktól" a magyar Országgyűlés által kedden elfogadott jogszabály, amelynek értelmében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején menedékkérelmet csak személyesen, a határon felállított tranzitzónákban lehet beadni, és a menedékérőknek az eljárás lezárultát ott, a helyszínen kell kivárniuk.

A jordániai illetőségű ENSZ-tisztségviselő kijelentette: Lengyelországhoz hasonlóan a magyar kormány is folytatta a civil szféra és a bírák tevékenységének aláásását, és növelte a médiára gyakorolt befolyását.

Zeid Raad al-Husszein arra is kitért, hogy szerinte "nem létezik homogén társadalom, a legkevésbé Közép-Európában, és az úgynevezett etnikai tisztaság mérgező képzete olyan időket idéz, mely sok embernek, köztük magyaroknak okozott szörnyű szenvedést".

Beszédében a főbiztos általában is bírálta azokat a terveket, melyek szerint az Európába igyekvő menedékkérőket a kontinensen kívül létrehozandó táborokban kellene elhelyezni, és olyan külső szereplőket vonnának be a válság kezelésébe, akik vajmi keveset törődnek az emberi jogokkal. Husszein úgy véli, hogy további erőszak áldozataivá válhatnak azok, akiket a líbiai parti őrség vagy más hasonló erő ment ki a tengerből.

"Ismét hangsúlyozom, hogy mennyire fontos tartani magunkat ahhoz az elvhez, hogy senkit sem szabad olyan országba visszaküldeni, ahol kínzás vagy üldöztetés áldozataivá válhatnak, vagy életük veszélyben lenne" - mondta az emberi jogi főbiztos. Hangsúlyozta: Európában sokan "hősies erőfeszítéssel" igyekeznek segíteni és életeket menteni, ugyanakkor egyre több politikai vezető "hűvös közönnyel" viseltetik a menedékkérők sorsa iránt.

"Különösen nyugtalanít az a felháborító megközelítés, amely látszólag szándékosan igyekszik félelmet és pánikot kiváltani a közvélemény körében azáltal, hogy kiszolgáltatott embereket bűnözők megszálló hordájának állít be" - emelte ki az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×