eur:
368.88
usd:
344.93
bux:
48800.45
2023. június 8. csütörtök Medárd

Lavrov: Oroszország nem keresi a konfliktust, de megvédi az érdekeit

Oroszország pragmatikus kapcsolatok kialakítására törekszik az Egyesült Államokkal - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).

"Oroszország senkivel sem keresi a konfliktust, de megvédi az érdekeit" - hangsúlyozta Lavrov.

"Milyen kapcsolatot akarunk az Egyesült Államokkal? Pragmatikus viszonyt, kölcsönös tiszteletet, a világ biztonságáért érzett különleges felelősségünk megértését" - fogalmazott.

Az orosz diplomácia vezetője ismét "hidegháborús intézménynek" nevezte a NATO-t, amelynek a terjeszkedése szavai szerint korábban nem látott feszültségekhez vezetett Európában az elmúlt három évtizedben. Egyúttal sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az észak-atlanti szövetség továbbra sem kész felújítani az együttműködést Oroszországgal.

"Fel kell újítani a katonai együttműködést. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azonban tegnap a helyettesei körében nem tudta kijelenteni, hogy a NATO erre készen áll. Ez sajnálatos" - fogalmazott Lavrov.

"Nem értünk egyet azokkal, akik a liberális világ lerombolásának kísérletével vádolják Oroszországot. A modell válsága eleve bele van kódolva, mert a politikai és gazdasági globalizáció elvét egyes államok elitje dolgozta ki, hogy így uralkodjon az összes többi felett" - szögezte le az orosz miniszter.

"A felelős vezetőknek választaniuk kell. Remélem, hogy ez a demokratikus és igazságos világrend választása lesz. Ha akarják, hívják ezt a +Nyugat utáni+ időszaknak" - mondta, hozzátéve, hogy az új világrendben minden szuverén ország tekintetbe veszi majd a saját és a partnerei érdekét.

Az orosz diplomácia vezetője kijelentette: "nem ismer olyan tényeket", amelyek arra utalnának, hogy Oroszország számítógépes kalózkodással akarná befolyásolni más országok, közöttük az Egyesült Államok választását. Mindenkit arra szólított fel, hogy amikor ezzel vádolják Oroszországot, tényekkel támasszák alá. Hozzátette, Moszkva nem szeretné, hogy az állampolgárai információtechnológiai bűncselekményekben vegyenek részt.

Az ukrajnai válság kapcsán Lavrov reményét fejezte ki, hogy Európa jeleket küld Kijevnek arról, hogy teljesítenie kell a minszki megállapodásokat.

Előzőleg Münchenben mondott beszédében Mike Pince amerikai alelnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Oroszországtól is "számon kéri" vállalásait, elvárja, hogy maradéktalanul végrehajtsa az ukrán válság békés rendezésére kidolgozott minszki megállapodásokat, akkor is, ha Donald Trump lehetségesnek tartja az együttműködés új formáinak kialakítását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

"Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat. Semmi ilyesmit nem tett Ukrajna. Soha nem cselekednék így" – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az Axel Springernek, a Politico anyavállalatának, adott exkluzív interjúban az Északi Áramlat ukrán hátterű felrobbantásával kapcsolatban, amelyről tegnap közölt új, minden eddiginél részletesebb információkat a Washington Post.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×