eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Lázadás tört ki egy menekülttáborban Pápua Új-Guineán

Lázadás tört ki egy, Ausztrália által működtetett menekülttáborban Pápua Új-Guineán, miután meghalt egy menedékkérő. Sorstársai egy időre elfoglaltak két létesítményt a Manus szigeten lévő táboron belül, és kikergették az őröket - közölte vasárnap a szigetország rendőrsége.

A hatóságok hozzátették, a rendet már visszaállították a táborban.

Az incidenst az váltotta ki, hogy a héten egy 27 éves szudáni férfi, Fajszal Izsák Ahmed rosszul lett, ezért Ausztráliába szállították kórházi ellátásra. Szombaton az ausztrál bevándorlási és határvédelmi minisztérium közölte: a férfi meghalt a kórházban.

A Pápua Új-Guineán lévő menedékkérőket az dühítette fel, hogy elmondásuk szerint a férfi hónapok óta betegeskedett, ez idő alatt többször is orvosi segítséget kért. Az ausztrál hatóságok szerint nincs semmi gyanús a szudáni menedékkérő halálának körülményeiben.

Ausztráliát a menedékkérőkkel szembeni nagyon kemény politikája miatt rendszeresen bírálják emberi jogi szervezetek. Az ausztrál haditengerészet ugyanis rendszeresen visszafordítja az illegális bevándorlókat szállító hajókat. Azokat a migránsokat, akiknek sikerül elérniük Ausztrália partjait, a hatóságok a Pápua Új-Guineában lévő manusi, a naurui vagy az indiai-óceáni Karácsony-szigeteken működő táborokban helyezik el menedékkérelmük elbírálásának idejére. Ausztrália azonban még akkor sem engedi a letelepedést, ha a hatóságok jogosnak találják a bevándorlók menedékjog iránti kérelmét.

Az ausztrál kormányzat fizet ezeknek az országoknak, hogy ott ellássák a menedékkérőket. 2014 óta egyetlen embercsempész hajó sem tudott kikötni Ausztráliában, a haditengerészet ez idő alatt legalább 29 hajót fordított vissza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×