INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

berlin

merénylet

angela merkel

thomas de maiziere

Merkel: a berlini merénylet rengeteg kérdést felvet

Merkel: a berlini merénylet rengeteg kérdést felvet

InfoRádió / MTI

Az azonnali veszély elmúlt, de a terrorfenyegetettség megmarad - mondta Angela Merkel német kancellár a berlini merénylő elfogása után tartott sajtótájékoztatóján. Azt ígérte, az eset tanulságainak gyors elemezése után kormánya gyorsan végrehajtja az összes szükséges "politikai vagy jogszabályi változtatást".

Minden jel arra utal, hogy Anis Amri követte el a hétfő esti berlini merényletet, és halálával ugyan az azonnali veszély elmúlt, de a terrorfenyegetettség megmarad - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben. Hangsúlyozta, hogy kormánya levonja az eset tanulságait.

000 JE3TI

A terrortámadás ügye "egy sor kérdést felvet", ezért nagyon alaposan megvizsgálják, hogy milyen lépéseket kell tenni - emelte ki Angela Merkel sajtónyilatkozatában, amelyben köszönetet mondott az olasz hatóságoknak a feltételezett elkövető kézre kerítéséért, és mielőbbi teljes gyógyulást kívánt a Milánóban folytatott tűzpárbajban megsebesült rendőrnek.

Elmondta, hogy a belügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium és a kancellári hivatal a tartományi kormányok és a biztonsági szervek bevonásával az eset "valamennyi aspektusát elemzi" és a lehető leghamarabb jelentést készít, majd

a szövetségi kormány gyorsan végrehajtja az összes szükséges "politikai vagy jogszabályi változtatást".

Marad a terrorveszély

A hétfői berlini merénylet feltételezett elkövetője, Anis Amri halála után sem csökken a terrorveszély Németországban, a fokozott biztonsági intézkedések továbbra is érvényben maradnak - jelentette be Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter. A miniszter is köszöntet mondott az olasz hatóságoknak, és külön a két olasz rendőrnek Anis Amri kézre kerítéséért. Elmondta, hogy a szövetségi bűnügyi hivatal egy szakértői csoportja Olaszországba utazik a nyomozás támogatására.

"Nagy megkönnyebbülés, hogy ez a merénylő már nem jelent többé veszélyt" - mondta Thomas de Maiziere.

A kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa közölte, hogy haladéktalanul megbeszéléseket kezd az eset szabályozási tanulságairól a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) illetékes szakminiszterével, Heiko Maas-szal, az igazságügyi tárca vezetőjével. Hangsúlyozta, hogy már régen elkészült a belügyminisztérium tervezete a kitoloncolási szabályok szigorításáról és az elutasított menedékkérők egy csoportjára, az úgynevezett befogadott státusban lévőkre vonatkozó előírások átalakításáról.

A 12 halálos áldozatot és 56 sebesültet követelő támadás ügyének fényében új elemekkel egészíthetik ki a javaslatcsomagot - tette hozzá Thomas de Maiziere a belügyminisztériumban tartott tájékoztatóján.

Heiko Maas röviddel kollegája után, az igazságügyi minisztériumban nyilatkozott az ügyről, kiemelte, hogy Anis Amri halála után nem ér véget a merénylet "jogállami feldolgozása", a hatóságok mindent megtesznek a német főváros egyik legnépszerűbb karácsonyi vásárában kamionnal elkövetett tömeges gázolás hátterének feltárásáért.

A "jog- és biztonságpolitikai következtetésekről" rövidesen elkezdődnek az egyeztetések az igazságügyi minisztérium és a belügyi tárca között, és már januárban döntéseket hoznak majd - mondta Heiko Maas.

A hétfő este történt támadással kapcsolatban továbbra is sokkal több a meg nem erősített sajtóhír, mint a hivatalos adat, és nem egy értesülésről derül ki, hogy alaptalan.

Így például Thomas de Maiziere tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, a német biztonsági szervek nem tudnak arról, hogy a marokkói titkosszolgálat (DST) két, szeptemberben és októberben elküldött levélben figyelmeztetett volna arra, hogy Anis Amri merényletre készül. 

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018