eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Miben tér el Fillon és Juppé programja?

Gazdasági téren ugyanazokat a nagy reformokat javasolja, de számos kérdésben - a külpolitikától kezdve a terrorizmus elleni harcon át a hatalomgyakorlásig - eltérő nézeteket vall a két konzervatív francia politikus, volt kormányfő, Francois Fillon és Alain Juppé, akik jövő vasárnap mérkőznek meg egymással az elnökjelölt-állító választás második fordulójában.

A szíriai konfliktus megoldása érdekében Francois Fillon közeledést javasol Oroszországhoz, az ukrán válság miatt Moszkvával szemben meghirdetett embargó feloldását szorgalmazza, és teljes együttműködést szeretne kialakítani a Kremllel. Szövetségre lépne Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, és koalíciót alkotna az orosz vezetéssel az Iszlám Állam dzsihadista szervezet felszámolása végett. Alain Juppé is párbeszédet kezdeményezne Moszkvával, de nagyon kritikus Vlagyimir Putyin orosz államfővel szemben, elítéli őt az aleppói bombázások és a szíriai rezsimmel kötött szövetsége miatt, és szárazföldi beavatkozást sem támogat Szíriában.

Ami az Európai Unió működését illeti, Alain Juppé kevésbé bürokratikus szervezetet szeretne, és a közös védelmi politika mielőbbi elindítását szorgalmazza. Francois Fillon az euróövezet kormányzásának létrehozását tartja a legfontosabbnak.

A belpolitikában Francois Fillon 100 milliárd eurós megtakarítást ígér az állami kiadásokban, Alain Juppé kevesebb konkrétummal szolgált a témában, de szerinte is 85-100 milliárd eurós kiadáscsökkentésre lenne szükség.

Francois Fillon legalább félmillió munkavállalót elbocsátana a közszférából, míg Alain Juppé 200 ezer fővel csökkentené a közigazgatást. Francois Fillon visszaállítaná a 39 órás munkahetet, Alain Juppé viszont megelégedne azzal ha "nőne a hivatalos munkaidő". De mindketten a közszféra reformját irányozzák elő.

Francois Fillon több kérdésben is népszavazást írna ki, mégpedig a költségvetési egyensúly alkotmányba iktatásáról, az önkormányzatok reformjáról, a nyugdíjrendszer reformjáról, egy bevándorlási kvótarendszer bevezetéséről és a képviselők számának csökkentéséről. Alain Juppé programjában nem szerepelnek referendumok.

Egyik jobboldali jelölt sem vonná vissza az azonos neműek házasodását engedélyező törvényt, de Francois Fillon az örökbefogadás korlátozásával módosítaná azt. Alain Juppé egyáltalán nem nyúlna a szocialisták által elfogadott törvényhez.

Mindkét jelölt a forgalmi adó emelését javasolja, Juppé 21, Fillon 22 százalékra. A személyi jövedelemadót Juppé 2 milliárd euróval csökkentené, Fillon pedig egy átfogó adóreformot javasol a vállalkozások támogatására.

Francois Fillon Alain Juppéval ellentétben betiltaná az egész testet elfedő muszlim női fürdőruha, a burkini viselését.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×