eur:
389.41
usd:
363.76
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Tálas Péter: Trumpnak tudomásul kell vennie, Szíria kérdésében Amerika főszereplő

Tálas Péter: Trumpnak tudomásul kell vennie, Szíria kérdésében Amerika főszereplő

Elképzelhetetlennek tartja Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, hogy a megválasztott amerikai elnök valóban eltávolodna a szíriai konfliktus megoldásától. A Stratégiai Védelmi Kutatóközpont vezetője szerint az orosz és az amerikai elnök első telefonbeszélgetésén szó lehetett a terrorizmus elleni harcról is.

„Ez kapcsolatteremtő telefonbeszélgetés lehetett. Olyan kérdések kerülhettek elő, amelyek mind a kettőjük számára nagyon fontosak. Trump az egyik legfontosabb kérdésnek a terrorizmus elleni fellépést említette, amiben szívesen együttműködne Putyinnal” - mondta Tálas Péter.

A Stratégiai Védelmi Kutatóközpont vezetője úgy vélte, ma az Iszlám Állam az egyik legfontosabb terrorszervezet, amit mindkét országnak meg kellene semmisítenie. Ebben talán Oroszország és Amerika talán megtalálja a közös hangot.

„Kizártnak tartom, hogy Szíria kérdésében az amerikaiak ne lennének főszereplők. Ezt Donald Trumpnak is tudomásul kell vennie” - jelentette ki Tálas Péter.

A Stratégiai Védelmi Kutatóközpont vezetője hozzátette, Szíria nemcsak önmagában számít, hanem olyan stratégiai fontosságú hely, amelynek birtoklása sok térségbeli hatalomnak a helyzetét és lehetőségeit behatárolja vagy kiszélesíti.

„Polgárháború dúl az Aszad-rendszer mögött és szemben állók között is. Mögötte ott találjuk Iránt, amely a rendszer bukásával valószínűleg visszaszorulna ebből a pozícióból és magával hozná azt, hogy jóval nehezebb lenne a Hezbollahot támogatnia” - magyarázta Tálas Péter.

A Donald Trump által felvetett kérdések között van olyan is, amelyek a korábbi elnököknél is megjelentek. Például azt, hogy Európának többet kell költenie a biztonságára, nem ő vetette fel először. A formája kampánystílusnak fogható fel – fűzte hozzá a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×