eur:
392.83
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Clinton továbbra is biztosan vezet

Az amerikai elnökjelöltek támogatottsága közötti különbség az utóbbi két hétben egyértelműen csökkent, de a demokrata párti Hillary Clinton most is biztosan vezet a republikánus Donald Trump előtt, s egyelőre nem fordította meg a sorrendet az sem, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) újraindította a nyomozást Clinton e-mailjeinek ügyében.

Az NBC tévének hétfőn nyilvánosságra hozott felmérési eredménye szerint a szavazók 47 százaléka voksolna a demokrata, 41 százaléka pedig a republikánus jelöltre. Egy másik, szintén a hétvégén készített közvélemény-kutatás pedig Clintonnak három százalékpontnyi előnyt ad Trumphoz képest.

Ráadásul a Trump szavazóbázisának számító államokban kevesebb elektor van, mint Clinton bázisállamaiban. A szavazópolgárok november 8-án államonként elektorokat választanak, akik azután kijelölik az elnököt. Az elnökség elnyeréséhez 270 elektor voksát kell megszerezni.

Ez magyarázza, hogy Trumpnak a szavazást megelőző egy hétben Új-Mexikóba, Michiganbe és Wisconsinba kell mennie kampányolni, három eddig biztosan demokrata párti államba. Michiganben - ahol 28 éve nem szavaztak republikánus jelöltre - már volt hétfőn. Kedden Új-Mexikóban kezd, ahol az utóbbi három évtizedben csak egyszer szavaztak a republikánus jelöltre, és még ezen a napon továbbutazik Wisconsinba, ahol Ronald Reagan újraválasztása, azaz 1984 óta nem szavaztak republikánus jelöltre.

Larry Sabato, a virginiai egyetem egyik politológusa az AFP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: Donald Trumpnak el kell hódítania legalább egy biztos demokrata párti államot, valamint az összes "billegő" államot, ahol a szavazás kimenetele bizonytalan.

Kérdés, hogy Trumpnak van-e még erre ideje és lehetősége, hiszen 37 állam 23 millió szavazópolgára már leadta a voksát, és ezeket az embereket már nem tudja befolyásolni, az esetükben nem használhatja ki Clinton újabb email-botrányát. Az olyan kérdéses államokban, mint Florida, Nevada, Észak-Karolina és Colorado, már leadták a várható szavazatszám legalább egyharmadát.

Floridában már több mint 3,7 millióan szavaztak, csaknem feleannyian, mint 2012-ben összesen. És ugyanez igaz Nevadára a több mint 457 ezer leadott vokssal. Észak-Karolinában 1,6 millióval, Coloradóban pedig 866 ezerrel a 2012-es szavazatszám egyharmada van már az urnákban. Az AP hírügynökség adatai szerint a leadott szavazatok 23 milliós száma több, mint a 2012. évi szám volt, és ha a részvételi arány végül hasonló lesz a négy évvel ezelőtti elnökválasztáséhoz, akkor már a szavazók csaknem 20 százaléka szavazott most levélben vagy személyesen a szavazóhelyiségekben. Várhatóan összesen 46 millióan, a szavazásra jogosultak akár 40 százaléka is leadhatja a voksát még a szavazás napja előtt.

Clinton hétfőn Ohióra koncentrált, amely billegő állam, és Trumpnak még saját kampánycsapata szerint is itt mindenképpen nyernie kell. Ohióban ott lesz Barack Obama is, mert az amerikai elnök a hátralévő hetet a Clinton melletti kampányolással tölti, és kedden az ohiói fővárosban, Columbusban beszélni fog egy gyűlésen. Obama korábban már volt egy clevelandi kampányrendezvényen, hogy Clinton mellett szóljon, és kétszer Floridában. A hátralévő egy hétben még egyszer elutazik Floridába, és kétszer Észak-Karolinába.

Obama egyébként hétfőn interjút adott Samantha Beenek, a TBS tévécsatorna riporterének, aki arról kérdezte, hogy szerinte Hillary Clintont - ha megválasztják - mivel fogják támadni bírálói? Obama erre azt válaszolta, hogy szerinte a bírálók azt fogják sulykolni: Clinton túlságosan érzelgős, szeszélyes, megfáradt. Hozzátette, hogy szerinte kettős mércét alkalmaznak a politikában: a férfiakat dicsérik becsvágyuk miatt, de a nőket nem.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×