eur:
394.36
usd:
371.5
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Békésen zajlik a calais-i dzsungel felszámolása

Nyugodtan folyt hétfőn az észak-franciaországi Calais-ban a dzsungel néven is ismert migránstábor reggel kezdődött hatósági felszámolása a francia belügyminiszter és egy segélyszervezet értékelése szerint.

 Az első csoport - 50 szudáni bevándorló - reggel fél 9 után hagyta el busszal el a telepet, ahonnan este 8 óráig negyedóránként indulnak a különjáratok az ország különböző pontjain található több mint négyszáz átmeneti befogadó központba.

A kora délutáni órákig 25 busszal több mint ezren hagyták el a dzsungelt, és a hatóságok reményei szerint estig több mint kétezren indulnak el.

A várhatóan egy hétig tartó kiürítés első napján a nagy számban kirendelt rendőröknek elsősorban azért volt dolguk, mert a művelet lebonyolításának központjául szolgáló hangár előtt az önkéntes távozók már a hajnali óráktól kígyózó sorokban várakoztak.

A kikötőváros tőszomszédságában található telepen a buldózerek kedden reggel kezdik meg a sátrak és barakkok ledózerolását.

Hivatalos becslések szerint a hétvégén mintegy 6400, elsősorban szudáni, eritreai és afgán állampolgár tartózkodott a táborban, akik hónapok óta azért várakoztak a kikötővárosban, hogy embercsempészek segítségével kamionokban elbújva próbáljanak meg átjutni Nagy-Britanniába.

Sokan közülük azonban lemondtak arról, hogy az egyre hermetikusabban lezárt francia-brit határon átjussanak, és maguktól jelentkeztek reggel a francia hatóságoknál azért, hogy a felajánlott átmeneti szállásokon benyújtsák a menedékkérelmet Franciaországban. A hatóságok különböző segélyszervezetekkel együtt már régóta dolgoznak azon, hogy az embereket meggyőzzék a tábor önkéntes elhagyásáról.

A tolakodások és a kisebb viták ellenére a kiürítési művelet nyugalomban és rendezetten folyik - mondta hétfőn Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

Christian Salomé, a l'Auberge des migrants nevű segélyszervezet vezetője is üdvözölte, hogy nyugalomban kezdődött a kiürítés. Ugyanakkor sokkal nyugtalanabb amiatt, hogy mi fog történni a hét második felében, amikor már csak azok az emberek lesznek a környéken, akik mindenáron Angliába szeretnének átjutni és nem hajlandók a befogadó központokba elutazni. Számukat a segélyszervezetek 2 ezerre becsülik.

A Calais-ban és környékén hónapok óta szolgálatot teljesítő 2 ezer rendőr és csendőr mellé a rendbontások elkerülésére további 1250 embert rendelt ki a belügyminisztérium a kiürítés lebonyolításának idejére.

Hétfőre virradó éjjel összecsapás tört ki, miközben egyes táborlakók megpróbáltak eljutni egy közeli autópályára. A rendőrség visszaszorította őket, és könnygázt is bevetett. A zavargásokban senki nem sebesült meg. A migránsok éjjel kukákat is felgyújtottak a táborban.

A calais-i migránstábor néhány hónappal a francia elnökválasztás előtt a francia bevándorlási politika és a migránsválság európai kezelésének szégyenfoltja lett, valamint egyre nagyobb diplomáciai feszültséget okozott Párizs és London között.

Miután a francia kormány szeptemberben bejelentette a dzsungel végleges felszámolását és a migránsok szétosztását üres állami intézményekben, számos településen tiltakozó megmozdulások kezdődtek. Hétfőre virradó éjjel ismeretlenek tüzet okoztak egy közép-franciaországi kis faluban, Loubeyrat-ban kialakított átmeneti szálláson, ahova jövő héten érkeznek az első migránsok. A gyújtogatásban senki nem sérült meg.

Emmanuelle Cosse lakhatási miniszter hétfőn azt mondta, hogy 7500 befogadó helyet sikerült a hatóságoknak országszerte kialakítaniuk, és azokra a településekre nem küldenek migránsokat, ahol a legnagyobb ellenállásba ütköztek a helyi önkormányzatok részéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×