eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szokatlanul nyugodtan telt az idei Oktoberfest

A Németország újraegyesülésére emlékeztető mai nemzeti ünnep miatt a müncheni sörfesztivált, az Oktoberfestet, egy nappal meghosszabbították és így csak hétfő este zárul. Azonban a hosszabbítás ellenére sem éri el a látogatók száma a korábbi rekordszintet, a hat milliót.

A müncheni polgármester és a bajor kormányfő szeptember 17-én zuhogó esőben – a sokéves hagyományt követve - egy óriás-hordó csapraverésével nyitotta meg a világ legnagyobb sörfesztiválját. A rendezvény ma szintén borongós őszi időben zárul, noha egy régi megfigyelés alapján az Oktoberfest idején egy kerek héten át napos, meleg idő köszönt Münchenre.

Így volt ez idén is, ami ugyancsak hozzájárult a látogatók számának növekedéséhez, mert sokan – kiváltképpen a pavilonok tulajdonosai – attól tartottak, hogy 2016 ráfizetéses lesz.

Tény, hogy a hatóságok sem titkolták aggodalmukat egy esetleges merénylet miatt, ezért idén első alkalommal kerítéssel vonták körbe a sörfesztivál színhelyéül szolgáló 35 hektáros Terézia-mezőt, ahol először 1810 őszén, első Lajos bajor király és a Terézia szászországi hercegnő násza alkalmából rendeztek népünnepélyt.

Azóta az Oktoberfest bevonult a nemzetközi köztudatba. Manapság a világ számos pontján rendeznek hasonló sörfesztivált, de a müncheni, az eredeti vonzza változatlanul a legtöbb látogatót.

Habár idén már eredetileg is lemondtak a korábbi rekord megdöntésének lehetőségéről, a korsó sör árának 10 euró fölé történt emelésével a pavilonok üzemeltetői az elmúlt két hét bevételei miatt sem panaszkodhatnak.

Az Oktoberfestiválra Münchenbe látogató olaszok és ausztrálok száma ugyan némileg megcsappant, holott a múltban ők alkották a legnagyobb számú és nyakló nélkül költekező sörimádók táborát, de ezt a hírek szerint csaknem kiegyenlítette azoknak a németeknek a száma, akik ebben az évben többször is magukra öltötték az ilyenkor szinte kötelező fantázia-dirndlit illetve bőrnadrágot, hogy – úgymond - megfelelő öltözékben oltsák szomjukat, vagy szórakozzanak az egyre drágább és vadabb idegpróbáló hullámvasutakon, vagy körhintákon.

A rendőrség több ezer egyenruhás, valamint civilbe öltözött járőrt vezényelt a Terézia mezőre, de szóvivőjük szerint a rövidesen véget érő Oktoberfestről máris megállapítható, hogy szokatlanul rendezett körülmények között és igencsak nyugodt hangulatban zajlott le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×