eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia

Szíriáról egyeztetett Kerry és Lavrov

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán telefonon egyeztetett az aleppói helyzet lehetséges rendezéséről - közölte az orosz külügyi tárca. A szíriai városban napok óta kiélezett harcok folynak a szíriai hadsereg és a lázadók között.

Kerry a telefonbeszélgetés során a szíriai együttműködés felmondásával fenyegette Moszkvát, amennyiben Oroszország nem tesz azonnal lépéseket, hogy véget vessen Aleppó ostromának és nem állítja helyre az előző hét elején összeomlott fegyvernyugvást - közölte John Kirby, az amerikai külügyi tárca szóvivője.

Az amerikai külügyi tárca vezetője emellett súlyos aggodalmát fejezte ki Lavrovnak a Moszkva támogatását élvező damaszkuszi rezsim nagyszabású légi és szárazföldi offenzívája miatt, amelyet a szíriai lázadók uralta kelet-aleppói negyedek ellen indított. Az amerikai külügyminiszter különösen aggasztónak találta az aleppói kórházak, a vízhálózat más civil infrastruktúra elleni orosz és szíriai bombázásokat - derül ki Kirby közleményéből.

"Kerry világossá tette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei Oroszországot teszik felelőssé a helyzetért, így a városi területen bevetett gyújtó és bunkerromboló bombák használatáért is, s ez drasztikus eszkalációt jelent, ami nagy veszélynek teszi ki a civileket" - olvasható a dokumentumban.

Akár háborús bűncselekményként is értékelhető az ilyen jellegű fegyverek lakott területen történő használata - vélekedett az amerikai tisztségviselő.

Lavrov ugyanakkor ismételten arra sürgette Kerryt, hogy az Egyesült Államok tartsa meg a szíriai fegyvernyugvásról szóló orosz-amerikai megállapodás rá eső részét, és tegyen különbséget a Washington támogatását élvező felkelők és a terroristák között. Az orosz külügyminiszter rámutatott: a dzsihadista Fatah as-Sam Front (volt an-Núszra Front) hadurai nyíltan arról beszéltek, hogy külföldi erők támogatják őket, és amerikai fegyverekhez jutnak hozzá.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×