INFORÁDIÓ
2021. május 15. szombat
Szonja, Zsófia

olaszország

eu

bevándorlás

felmérés

Az olaszok fele visszaállítaná az állandó határellenőrzést

InfoRádió / MTI

Az olasz lakosság csaknem 48 százaléka visszaállítaná az állandó határellenőrzést az Európai Unión belül - derül ki a La Repubblica című olasz napilap által hétfőn ismertetett kutatás eredményeiből.

A falak nosztalgiája és bizalomvesztés Európa iránt címmel közölt felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek további 35 százaléka szerint erre csak különleges helyzetekben van szükség. A lap e két csoportot azzal a kommentárral összegzi, hogy az olaszok 83 százaléka a schengeni mozgásszabadság helyett a határok ellenőrzését választaná.

A felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka úgy gondolja, hogy az uniós országok nem állítják vissza a határellenőrzést.

A megkérdezettek szerint leginkább a migránsoktól való félelem miatt lenne szükség a rendszeres ellenőrzésre.

A felmérés arra is kiterjedt, hogy mennyire bíznak az olaszok az Európai Unióban. A számok azt mutatják, hogy 2000-ben az olaszok 57 százaléka érzett bizalmat az EU intézményei iránt, mostanra viszont ez az arány 27 százalékra esett vissza.

Ilvo Diamanti olasz szociológus a felméréshez írt kommentárjában megjegyzi, hogy Matteo Renzi euroszkeptikusnak tűnő politikája leginkább "eurotaktikus". Az olasz miniszterelnök az unióval szembeni konfliktussal valójában rugalmasságot akar elérni Róma számára a Brüsszel és Berlin diktálta szigorú költségvetési politikával szemben, és több európai támogatást akar szerezni az Olaszországra nehezedő migrációs nyomás kezelésére. Ezzel egy időben Matteo Renzi belpolitikai támogatásának növelésére törekszik - véli a szociológus.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018