eur:
388.8
usd:
361.22
bux:
68578.71
2024. május 7. kedd Gizella

Zavargások törtek ki Észak-Karolinában

Zavargások törtek ki az Egyesült Államok egyik déli szövetségi államában, Észak-Karolinában, miután egy rendőr lelőtt egy afroamerikai férfit.

Kedd délután ismét intézkedés közben lőttek agyon amerikai rendőrök egy afroamerikai férfit, ezúttal az észak-karolinai Charlotte városában. A hírre estére szinte lángba borultak a város utcái.

"Felemelt kéz – ne lőj" – skandálta a rendőrsorfallal szemben álló tömeg, amelynek hangja a Fox 46 riportere által posztolt videón is jól kivehetően hallatszik. A tüntetők több utcát is lezártak a településen, rendőrautókat rongáltak meg és volt ahol gyújtogattak is.

A rendőrök még délután egy körözött férfi letartóztatása miatt érkeztek annak feltételezett lakhelyéhez, majd félreállítottak egy autót, ám nem a körözött személyét, hanem a 43 éves Keith Lamont Scott-ét, ám amikor a férfi kiszállt az autójából, a rendőrségi közlemény szerint fegyver volt nála és mivel azt hitték, közvetlen fenyegetést jelent számukra, egyikük – egy egyébként szintén afroamerikai férfi – azonnal lőtt.

Az agyonlőtt férfi családja szerint azonban a férfinél nem fegyver, hanem könyv volt, és éppen az iskolából hazatérő fiát várta. A demonstrálók estére körbevették az eset vizsgálatára érkező rendőröket, többet közülük megsebesítettek, majd a rendőri erősítés könnygázgránátokat vetett be.

Nem sokkal korábban, múlt pénteken Tuslában történt hasonló, igaz ott nem törtek ki zavargások. Az oklahomai településen szintén egy afroamerikai férfit, a 40 éves Terence Crutchert lőtték agyon az intézkedő rendőrök. A férfi autója ugyanis lerobbant az út közepén, az arra járó rendőrök pedig megálltak kideríteni, mi történt. Amikor kiszálltak, Crutcher állítólag agresszívan közeledett feléjük, és nem követte a hatósági utasításokat, holott a rendőrségi videofelvétel alapján együttműködött a hatósággal. SB A lövést egy 42 éves rendőrnő, Betty Jo Shelby adta le azután, hogy az afroamerikai férfi nem ereszkedett térdre, sőt az autójába nyúlt valamit keresve. Később kiderült, hogy Crutchernél egyáltalán nem volt fegyver, a nyomozók viszont kábítószerre bukkantak a járműben. A tuslai rendőrség büntetőeljárást indított az ügyben.

A helyi rendőrőrs előtt több százan követelték Shelby elbocsátását kedd este, ám rendbontás nem történt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×