eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Rendőrségi ügy lett a Beatrice kolozsvári koncertjéből

A román rendőrség megállapította, hogy nem történt törvénysértés Nagy Feró és a Beatrice augusztusi kolozsvári koncertjén, és beszüntette a vizsgálatot az ügyben. Erről a Kolozs megyei rendőrkapitányság szóvivője tájékoztatta szerdán a Mediafax hírügynökséget.

Az ügyészség és a rendőrség hivatalból indított vizsgálatot a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott Beatrice koncert után, mert a román média úgy értelmezte, hogy az együttes XX. század című dala kedvező fényben tünteti fel Joszif Visszarionovics Sztálint, Adolf Hitlert és az Iszlám Állam terrorszervezetet.

A Mediafax ügyészségi forrásokat is idéz, melyek szerint a nyomozók tanulmányozták a koncerten készült felvételeket, románra fordíttatták az inkriminált dal szövegét, és megállapították, hogy nem történt törvénysértés. Arra is tekintettel voltak, hogy a fasiszta, rasszista és xenofób szimbólumok használatát tiltó törvény egyik paragrafusa szerint nem számít bűncselekménynek, ha a szimbólumokat a művészetben használják.

A román hatóságok vizsgálódását a román közszolgálati televízió híradójában leadott tudósítás váltotta ki, amelyben a tudósító rosszhiszeműen értelmezte a dal üzenetét. A tudósítás ráadásul azt is sugallta, hogy irredenta rendezvénysorozat zajlik Kolozsváron. Ennek érzékeltetésére egy olyan 2009-es Magyarországon készült felvételt is bevágtak a tudósítás elejére, amelyen Nagy Feró azt énekli: "Kolozsvár is újra magyar város lesz!"

A Maszol.ro portál korábban kiderítette, hogy a közszolgálati televíziónak egy külső munkatársa készítette a tudósítást, aki azt követően küldte el a bukaresti központnak, hogy a kolozsvári regionális stúdió elutasította a közlését.

A közszolgálati televízió etikai bizottsága - több panasznak is eleget téve - megvizsgálta a tudósítást, meghallgatta a készítőjét, és várhatóan a jövő héten értékeli a helyzetet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×