eur:
392.37
usd:
365.46
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Feledy Botond: nem következett a pohárdobálás

Feledy Botond: nem következett a pohárdobálás

Sikerült hangos viták nélkül, az érdemi munkát segítő kommunikációt kialakítani a bevándorlási válság ügyében Pozsonyban - véli Feledy Botond. A külpolitikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: jogi megoldást senki nem remélhetett a pénteki megbeszéléstől, hiszen az angol miniszterelnök távolmaradásával ez csak informális egyeztetés lehetett.

A reális elvárásokat hozta a pozsonyi EU-csúcs – emelte ki a külpolitikai szakértő.

„Nem következett be az, hogy az állam- és kormányfők végül tényleg határozott pohárdobálásba kezdjenek. Ehhez képest a merkeli doktrina, ami az elmúlt másfél hétben uralkodott, a Juncker-beszédet is megregulázta. A zárónyilatkozatban, és abban ahogy a legtöbb állam- és kormányfő utána nyilatkozott, Fico vendéglátóként nyilván nem fog markáns V4-es álláspontot vinni, ez pozitív, tehát kerekedett egy olyan kommunikációs pillanat, amit ha meg tudnak őrizni, az nyugodtabb munkát vetít előre.”

A találkozó legnagyobb vesztese Feledy Botond szerint a olasz miniszterelnök, hiszen miközben a bolgár miniszterelnök jelentős összeget kapott a kerítésre, ő semmilyen szolidáris üzenetet nem tudott hazavinni a választóinak.

„Azért sem várhattunk megoldást, mert jogi értelemben nem volt egy európai csúcstalálkozó, nem tudtak döntést hozni Theresa May nélkül, akit nem is hívtak meg. Az, hogy beszéltek róla, féléves időkorlátot adtak maguknak a pozsonyi útitervvel, azt mutatja, felfogták, hogy van probléma, de ez az uniós szokásos sebesség: igen, van probléma, ki mertük mondani, majd fél év múlva lehet, hogy lesz eredmény.”

Az a kitétel, hogy bármilyen döntés csak konszenzusos alapon hozható, a megoldás felé mutató jel – vélte a külpolitikai szakértő. Hozzátette: el akarják kerülni az egyetlen olyan, nem konszenzusos kvótadöntéshez hasonló esetet, amiben Magyarország és Szlovákia perre is ment.

„Erre utalt a Juncker-beszéd is, hogy szívből kell jönnie a szolidaritásnak és a mostani csúcs szavai is. Bárhogy is finomították: az, hogy káosznak, migrációs beáramlásnak írják le, diplomáciai játék. Másrészt ez egy nagyon komoly meccs Juncker és Tusk között, aminek nem tudnám megmondani az egyértelmű győztesét, de inkább Tusk, hiszen már Merkel is jóval kevésbé tud Junckerben megbízni.”

Clinton csak elveszítheti, Trump nagy erőfeszítésekkel megnyerheti

A demokrata Hillary Clinton csak elveszítheti, míg a republikánus Donald Trump csak nagy erőfeszítésekkel nyerheti meg az amerikai elnökválasztást - mondta a külpolitikai elemző.

„Trump plafonja alacsonyabban venni, neki minden csoportját el kell tudni vinni és Hillary-csoportokat deaktivizálnia kell ahhoz, hogy reális esélye legyen az elektori rendszer alapján elnökké válni. Clintonnak arra kell figyelnie, hogy a saját csoportjai elmenjenek, ha minden csoportja elmegy, a Trump-szavazókkal nem kell feltétlenül foglalkoznia. Clintonnak elveszítenie lehet ezt a választást, Trumpnak pedig nagy erőfeszítésekkel megnyerni.”

Feledy Botond arról is beszélt, hogy egyre szorosabb verseny várható az amerikai elnökválasztási kampány hajrájában.

„A legutóbbi felmérések az elmúlt egy hétben még kiélezettebb verseny irányába mutatnak. Ez a választás egyértelmű proteszt választás; minden korábbinál nagyobb elutasítottság van. Az egyértelmű, hogy ez most egy rekord proteszt szavazás lesz, ilyen módon ébren kell tartani a protesztszavazókat.”

A külpolitikai elemző kiemelte, hogy a korábbiakhoz képest nagyobb szerepet kaptak a kampányban a külpolitikai témák.

„Trump miatt ez egy izolacionista kérdést behoz a választásra, ez eddig ilyen erős formában nem jelent meg. Se szabadkereskedelmi megállapodást, se NATO-t nem akar, alapvetően semmit, ami kint történik, tehát: hozzuk vissza Amerikába, ami Amerikába való.”

Feledy Botond szerint Európa számára Donald Trump győzelme kockázatos lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×