eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Putyin pártja nyerte az orosz választásokat

A listás szavazatok 54,21 százalékát szerezte meg a kormányzó Egységes Oroszország párt a vasárnap megtartott oroszországi parlamenti választáson a voksok 90 százalékának összesítése alapján, és tetemes előnnyel vezet az egyéni körzetek többségében is.

Az orosz Központi Választási Bizottság által hétfő hajnalban közölt adat szerint a Vlagyimir Putyin elnök mögött álló párt növelni fogja mandátumainak számát a parlament alsóházában az előző ciklushoz képest, mi több, mandátumainak száma nem hivatalos becslések szerint meg fogja haladni az alkotmány módisításához szükséges kétharmadot. A legutóbbi, 2011-es választáson 49 százalékot kapott az Egységes Oroszország, amivel megkapta a mandátumok több mint felét.

A hétfő hajnali részeredmények szerint az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja állt a második helyen 13,53 százalékkal, hajszálnyira megelőzve a jobboldali populista Liberális Demokrata Pártot, amely 13,28 százalékot kapott. A negyedik legtöbb szavazat (6,19 százalék) a balközép Igazságos Oroszország pártnak jutott. A többi 10 országos listát állított párt nemhogy a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos határt nem lépte át, de az állami támogatásra feljogosító 3 százalékosat sem.

Az Állami Duma 450 mandátumának sorsa felerészt a listás szavazáson dőlt el, a másik feléé pedig egyéni választókörzetekben, ahol az Egységes Oroszország a hétfő reggel az Eho Moszkvi független rádió által bemondott adatok szerint a 225-ből 203-ban nyerésre áll.

A választási részvétel viszonylag alacsony volt, a szavazásra jogosultak 47,55 százaléka adta le a voksát, szemben az öt évvel ezelőtti 60 százalékkal.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×