INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

inforádió

külföld

népszavazás

allex

menekült

migráns

bevándorlás

betelepítés

Allexben is népszavazás lesz október 2-án

InfoRádió

A délkelet-franciaországi Allexben is népszavazás lesz október 2-án. Ráadásul ott is a menekültek betelepítéséről.

A francia állam a helyiek megkérdezése nélkül akar ötven menedékkérőt áttelepíteni a calais-i migránstáborból a 2500 lakosú településre. A legutóbbi nyilvános önkormányzati ülésen heves vita alakult ki a menekültek befogadásáról, amiről a helyi prefektúra néhány nappal korábban döntött. Szeptember 10-én a polgármesteri hivatal előtt két nagy csoport tüntetett.

A francia köztelevíziónak nyilatkozott a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front egyik megyei tagja, aki tiltakozott az ellen, hogy a menekülteket Allexbe telepítsék.

Vannak, akik viszont a szolidaritás fontosságát hangsúlyozzák és a migránsok áthelyezése mellett állnak ki.

A France 2-n megszólaltatott ellenzők elsősorban a magas munkanélküliség miatt tartanak attól, hogy a külföldiek érkezése feszültséget teremt a környéken.

Az ötven menedékkérőt a prefektúra egy néhány hónapja bezárt, korábban alkoholbetegek kezelésére használt egészségügyi létesítményben kívánja elhelyezni, amely a településtől két kilométerre található, és jelenleg üresen áll.

Gérard Crozier jobboldali polgármester a köztelevíziónak elmondta: nem az a lényeg, hogy ellene vagy mellette vannak a helyiek, hanem az, hogy megkérdezzék a véleményüket.

A prefektúra, az állam helyi képviselete jelezte, hogy az október 2-i népszavazás eredménye nem kötelezi semmire, miután annak nincs jogi következménye. Az elsősorban afrikai és közel-keleti menedékkérőket még a hónap vége előtt áttelepítik Calais-ból.

A Le Figaro című napilap kedden hozta nyilvánosságra azt a belügyminisztériumi dokumentumot, amely szerint a tárca a helyi önkormányzatok bevonása nélkül felmérte és összeírta azokat az üres vidéki létesítményeket, ahol elhelyezhetők lennének a calais-i sátortábor lakói.

A kormány szerint majdnem 12 ezer férőhelyre van szükség ahhoz, hogy az év végéig felszámolható legyen az észak-francia országi kikötőváros határában "dzsungelnek" is nevezett, nem hivatalos menekülttábor.

Párizst és Korzikát kivéve - ahol legmagasabb a külföldiek aránya - a kormány valamennyi régióban létre kíván hozni új befogadó központokat. A belügyi tárca korábban egyeztetést ígért, de miután ez elmaradt, az ellenzék azzal vádolta meg a kormányt, hogy "több száz mini-Calais-t" akar létrehozni az országban.

Kapcsolódó hang

Allexben is népszavazás lesz október 2-án
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018