eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Egy éve tart a menekültválság

Egy évvel ezelőtt jelent meg a világsajtóban és sokkolta Európát Ajlannak, a tengerbe fulladt szíriai kisfiúnak a török tengerparton fekvő élettelen testéről készült fotó - emlékeztetett az elmúlt év menekültválságának fontosabb eseményeit összefoglalva az AFP francia hírügynökség.

 Az ezt követő egy évben egy rövid ideig tartó szakaszt, a Németország nyomására történt határnyitást korlátozó intézkedések egész sorozata követte Európai Unió-szerte.

2015. szeptember 2-án az EU "kapuja", Kósz görög sziget partjai felé tartva felborult egy szíriai menekülteket szállító túlzsúfolt hajó a dél-törökországi divatos üdülőhely, Bodrum magasságában. A hajótörésben a kis Ajlan Kurdi, anyja és fivére, valamint kilenc másik szíriai menekült életét vesztette. Az arccal a parton fekvő hároméves gyermekről készült fotók az egész világot sokkolták.

S miközben Európa a második világháború óta egyik legsúlyosabb menekültváltságát élte, Berlin enyhítette a szíriai állampolgárokra vonatkozó befogadási szabályokat, és nem küldte vissza őket abba az országba, amelyben beléptek az unió területére.

Németországba, amely rekordszámú - összesen 1,1 millió - menedékkérőt fogadott be 2015-ben, csak a szeptember 5-6-i hétvégén több mint 20 ezer migráns érkezett. Előző nap Ausztria - Berlinnel egyeztetve, s példa nélküli módon - beleegyezett, hogy megkönnyíti a Magyarországon rekedt több ezer migráns fogadását és Németországba történő szállítását. Magyarországra augusztusban mintegy 50 ezer ember érkezett - emlékeztetett az AFP.

Angela Merkel német kancellár felszólította európai partnereit, hogy nyissák nagyobbra a kapukat az Európa bejárata előtt tolongó menekültek tízezrei előtt. Hosszas csűrés-csavarás után Franciaország beleegyezett, hogy két év alatt 24 ezer menekültet, Nagy-Britannia pedig öt év alatt 20 ezer szíriait fogad be.

A szinte túlcsordulásig megtelt Németország szeptember 13-án ismét életbe léptette a határellenőrzést, hogy "kordában tartsa" a Balkánról érkező több tízezres menekültáradatot, felfüggesztve a szabad mozgást az unió területén. A hirtelen fordulatot logisztikai gondok, illetve Angela Merkel saját politikai táborának elégedetlensége váltotta ki.

Berlinnek a határellenőrzéssel kapcsolatos döntése rövidesen követőkre akadt, elsősorban a kelet-európai országokban, amelyek már hetek óta elutasították a német javaslatot, hogy a menekülteket kvóták szerint osszák szét az unió 28 tagállamában. A tranzitországok közül Ausztria, Csehország, Szlovákia visszaállította a határellenőrzést. A schengeni határ két legfontosabb beléptető országa, Magyarország és Szlovénia drótkerítést építtetett az érintett határszakaszon - írja az AFP.

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére új törvényt fogadott el az országgyűlés, amely lehetővé teszi, hogy katonákat küldjenek a határra és letöltendő börtönnel büntessék az illegális határátlépést. A miniszterelnök később bejelentette, hogy népszavazást tartanak a bevándorlóknak a tagországok közötti megosztására vonatkozó uniós terv ellen, a referendumot október 2-ra írták ki.

Több kelet-európai és balkáni ország - mindenekelőtt Macedónia, Szlovénia, Szerbia és Horvátország - 2016. februárjában lezárta a határokat az illegális bevándorlók és a menekültek előtt.

2015-ben - a második világháború óta rekordszámú - egymillió migráns érkezett Európába a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) december végi közleménye szerint.

Legtöbbjük - több mint 821 ezren - Görögországon keresztül érkeztek a tengeren - közölte az IOM és az UNHCR, amelyek szerint mintegy 3700 menekült és illegális bevándorló veszett a tengerbe egy év alatt.

2016 márciusában az EU és Törökország vitatott megállapodást kötött egymással, amelynek értelmében valamennyi, március 20-a után érkezett illegális bevándorlót és menedékkérőt - hacsak nem kapnak menedékjogot - visszaküldik Törökországba. Azóta csökkent a Balkánon és Kelet-Európán átutazó migránsok száma. A megállapodás azonban veszélyben van, Törökország ugyanis a felmondásával fenyeget, ha Brüsszel nem biztosít vízummentességet az állampolgárainak.

A menekültáradat nagyobb része azóta Olaszországon keresztül érkezik. A 2016 januárja óta a Földközi-tengeren érkező 207 ezer illegális bevándorló és menekült közül több mint 112 ezer Olaszországba érkezett, és 3165 fulladt a tengerbe az IOM által augusztus végén közzétett adatok szerint.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×