eur:
393.26
usd:
363.44
bux:
65846.02
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor

Újabb magyar miniszter Szlovákiában

Benyújtotta lemondását kedden Roman Brecely szlovák közlekedési miniszter, miután az általa vezetett Háló (Siet) nevű párt a megszűnés szélére került. Utódja Érsek Árpád eddigi államtitkár lesz, aki a magyar-szlovák Most-Híd párt képviselője a Robert Fico vezette koalíciós kabinetben.

A TASR közszolgálati hírügynökség az elnöki irodára hivatkozva közölte, hogy az új miniszter szerdán foglalhatja el hivatalát.

Bugár Béla, a Híd elnöke hétfőn mutatta be pártja miniszterjelöltjét Andrej Kiska államfőnek. Érsek Árpád ebből az alkalomból azt mondta: legfőbb feladatának annak a projektnek az előkészítését tartja, amelyek alapján megépülnének vagy korszerűsödnének és megújulnának azok az utak, amelyek egész Szlovákia számára fontosak.

"Ne készítsünk megalomán projekteket, hanem olyanokat, amelyek megvalósítását esetleg már a mostani választási időszakban elkezdhetnénk, vagy olyanokat, amelyeknek biztosítani tudjuk a finanszírozását" - mondta Érsek. Nagy hibának minősítette, hogy szüneteltek a gyorsforgalmi utak projektjei. "El kell mozdulnunk erről a pontról. Ez lesz a legfőbb feladatom" - hangsúlyozta.

A közlekedési tárca élén azt követően történt változás, hogy gyakorlatilag szétesett a legkisebb koalíciós párt, a Háló és az eredetileg négypárti szlovák kormánykoalíció hárompártivá vált. A koalíció átalakulását augusztus 19-én jelentették be Pozsonyban.

A koalíciónak a változások után továbbra is 81 képviselője van a 150 tagú parlamentben. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) 49, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 15, a Híd 15, a Háló pedig 2 képviselővel rendelkezik. A Háló - miután a öt képviselője elhagyta a pártot, és belépett a Híd frakciójába - bejelentette, hogy egyesülni fog valamelyik kormánypárttal.

A változásokban a Híd megerősödött, immár 15 képviselője van a parlamentben, ugyanannyi mint az SNS-nek. Ennek alapján igényelte magának a Híd a közlekedési tárcát, amit koalíciós partnerei elfogadtak.

Címlapról ajánljuk
Julija Navalnaja az Európai Parlamentben: Putyin bármire képes, nem lehet vele tárgyalni
Tudósítónktól

Julija Navalnaja az Európai Parlamentben: "Putyin bármire képes, nem lehet vele tárgyalni"

"Akik azt gondolják, hogy vannak erkölcsei és szabályai, azok tévednek, mert nem egy politikussal, hanem egy rettenetes gengszterrel van dolgunk" - mondta az EP strasbourgi ülésén Alekszej Navalnij özvegye, akinek beszédét többször is vastaps szakította félbe.

Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus előválasztáson fölényesen nyerte el Dél-Karolinát, így a saját államában verte meg egyetlen riválisát, Nikki Haley-t. Az előrejelzések is Trump győzelmét jósolták, de akkor miért harcol még Nikki Haley? Erről is kérdeztük Fekete Rajmundot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 28. 14:50
×
×
×
×