eur:
393.54
usd:
367.98
bux:
66314.42
2024. április 25. csütörtök Márk
Kumin Ferenc: Nálunk nincsenek asztalcsapkodások

Kumin Ferenc: Nálunk nincsenek asztalcsapkodások

Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójának tiszteletére emlékművet adnak át októberben New Yorkban - jelentette be az InfoRádió Aréna című műsorában a világváros magyar főkonzulja. Kumin Ferenc szerint az elmúlt években sikerült kiegyensúlyozott kapcsolatot teremtenie a kinti magyar szervezetek között.

 „Egy meglévő magyar emlékhely, egy Kossuth-szobor mellé kerül az 56-osok emlékműve” - mondta Kumin Ferenc.

A New York-i magyar főkonzul elmondta, ennek megvalósításában a magyar kormány is részt vesz. Kumin Ferenc hozzátette, a megemlékezések mellett ennek az emlékműnek az avatása lehet az idei kerek évfordulós ünnepi események csúcspontja.

A konzuli szerepeket firtató kérdésre Kumin Ferenc azt válaszolta: „ha nem is telefonos kisasszonyi a szerepem, de az cél, hogy egy asztal köré leültessem az összes szereplőt. Hogy a főkonzulátus az egyeztetések, a megbeszélések otthona legyen."

Mint a főkonzul elmondta, mindenki tekinthet rá semleges területként. Hozzátette, az elmúlt időszakban sikerült elérni, hogy a magyarok azt érezzék, megoldással távozhatnak onnan.

„Nálunk nincsenek kiabálások, asztalcsapkodások, bár az rögtön látszik, hogy ki kit nem szeret. Az emlékműállítás folyamatában nagyon észnél kellett lenni, koordináltuk az eseménysort, hogy ne szervezzünk egymásra, minden a helyén legyen, és azt támogassuk, ami méltó rá. Nagyon sok egyeztetésen vagyunk túl, és béke van” - jelentette ki Kumin Ferenc.

Jelezte: „amikor kimentem, a kormánnyal nem szimpatizálók lendületből tartottak két tüntetést is a főkonzulátus előtt, bár nem volt semmi különös okuk rá. Azóta, egy és háromnegyed éve nem volt ilyen, miközben Magyarországon azért zajlik az élet, születnek olyan döntések, amelyek kiválthatnának tüntető reakciót.”

A főkonzul úgy fogalmazott, maga is keresi az okát, miért nincsen. Hozzátette, lehet, ha ezt hallják azok, akik tüntetni szoktak, gyorsan szerveznek egyet.

„De szerintem nem. Sikerült nyugalmat teremteni, ami normális munkát tesz lehetővé, számunkra és azon magyar szervezetek számára is, amelyek abban érdekeltek, hogy a magyar ügyet jól képviseljék. Mindenki a saját értékrendje szerint, de hétezer kilométer távolságból különös erő az, hogy magyarok vagyunk, és ez inkább összetart, mint elválaszt minket” - fogalmazott Kumin Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×