eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Érsek Árpádot jelöli szlovák közlekedési miniszternek a Most-Híd

Érsek Árpádot fogja javasolni szlovák közlekedési miniszternek a Most-Híd. A jelölésről a párt országos tanácsa döntött szombaton Pozsonyban - jelentette be Bugár Béla pártelnök a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón.

Roman Brecely, a közlekedési tárca eddigi vezetője a pénteki koalíciós tanácson ajánlotta fel lemondását, miután az általa vezetett Háló (Siet) parlamenti súlya a párt belső vitái miatt a márciusi választáson szerzett tíz képviselői mandátumról kettőre csökkent.

Érsek Árpád (1958) jelenleg a közlekedési minisztérium államtitkára. Ezt a posztot már Iveta Radicová másfél évig hivatalban lévő kormányának idején (2010-2011) is ellátta, tehát jó ismerője a tárcának és a közlekedésügy problémáinak.

A Híd azután jelentette be igényét a közlekedési tárca vezetésére és három államtitkári helyre, hogy a Hálót a múlt héten elhagyó öt parlamenti képviselő csütörtökön belépet a párt frakciójába. A magyar-szlovák párt frakciójának létszáma ezzel 15-re emelkedett. Ha a Híd valóban megkapja a közlekedési tárcát, akkor már három minisztere lesz a koalíciós kormányban, akárcsak a Szlovák Nemzeti Pártnak.

Roman Brecely a koalíciós tanácson azt is közölte, hogy pártja, amelyet Radovan Procházka alapított és egészen a közelmúltig vezetett, a kialakult helyzetben egyesülni kíván valamelyik kormánypárttal. Részletek erről az elképzelésről még nem ismeretesek.

Bugár Béla szerint az új koalíciós szerződést, amely négyről háromra csökkentené a résztvevő pártok számát, már a jövő héten jóváhagyhatja a koalíciós tanács.

A Most-Híd országos elnökségét augusztus 25-ére hívták össze, ahol végleges döntés születhet a párt álláspontjáról az új koalíciós szerződés, valamint a személyi kérdések ügyében.

"Olyan helyzet alakult ki, amely kissé módosítja a rendszert, ezért szükség volt döntést hozni arról, hogy a négyes kormánykoalíció megszűnik, és megalakul a hármas kormánykoalíció. Felhatalmazást kaptunk a hármas koalícióról való tárgyalásokra" - idézte Bugár szavait a közszolgálati TASR hírügynökség.

Bugár Béla nem erősítette meg, hogy a Most-Híd befogadja-e a Hálót, szerinte ez pillanatnyilag nem a legfontosabb kérdés. Szerinte Roman Brecely azon kijelentése a fontos, hogy a Háló két megmaradt képviselője támogatni fogja a kormánykoalíciót.

A 150 tagú szlovák parlamentben a kormányoldalnak jelenleg 81 képviselője van.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×