eur:
387.74
usd:
357.54
bux:
68371.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Bandaháborút okozhat a drogbáró fiának elrablása

Újabb véres bandaháború törhet ki Mexikóban, miután a rivális bűnözők elrabolták az ország első számú drogbárója, Joaquín Guzmán egyik fiát.

Ünnepelni érkeztek a népszerű üdülőhely, Puerto Vallarta La Leche nevű előkelő szórakozóhelyére Mexikó első számú bűnszervezete, a Sinaloa kartell tagjai hétfőn. A szemtanúk elmondása szerint éjfél után 53 perccel fegyveresek törtek be az étterembe.

A 16 fős társaságból 6 embert vittek el két furgonban, a velük szórakozó 9 nőt sértetlenül hátrahagyták – jelentette be sajtótájékoztatóján Eduardo Almaguer főügyész. A nyomok elemzése, egyebek közt a szemtanúk elmondása és a biztonsági kamerák felvételei szerint az emberrablást a Jalisco Új Generáció nevű bűnszervezet követte el. A főügyész az elrabolt személyek közül négyet nevezett meg.

„A pontosság kedvéért, az egyik elrabolt férfi a 29 esztendős Jesús Alfredo Guzmán, aki Joaquín Guzmán Loera fia. Ezt a szórakozóhely előtt talált járművekben rögzített nyomok, és a különböző szakszolgálatok információi is megerősítették” - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az édesapa, Joaquín Guzmán, más néven El Chapo, vagyis a Köpcös Mexikó legrettegettebb drogbárója, aki éppen börtönben ül. 2014-es elfogása után sokadik szökésével keltette fel a világsajtó figyelmét: a közép-amerikai ország legszigorúbban őrzött börtönéből egy másfél kilométeres, légcserélővel, sinnel felszerelt alagúton keresztül szökött meg tavaly nyáron. Pár hónappal később ismét elfogták, és elképzelhető, hogy hamarosan kiadják az Egyesült Államoknak. Most elrabolt fia, Jesús is az évente több tonna kokain Amerikába csempészéséért felelős Sinaloa kartell egyik vezetője, körözött személy.

Egyes laphírek szerint az elrabolt bűnözők között van a Köpcös másik fia, Ivan is. Az akció mögött minden bizonnyal a piac újrafelosztásának kísérlete, a legfőbb csempészútvonalak feletti ellenőrzés átvétele állhat. Ami azt is jelenti, hogy vélhetően újabb véres bandaháború törhet ki a két rivális drogkartell között Mexikóban – írják a helyi lapok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×