eur:
395.88
usd:
372.83
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Clinton az oroszokat vádolja

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje szerint az orosz hírszerzés támadta meg a demokraták számítógépes rendszerét. Clinton azzal vádolta meg Donald Trumpot, a republikánus elnökjelöltet, hogy támogatja Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Hillary Clinton a szokásos vasárnap délelőtti televíziós politikai műsorok egyikében, a Fox televíziónak adott interjújában fejtette ki álláspontját.

"Tudjuk, hogy az orosz titkosszolgálat támadta meg a a Demokrata Országos Bizottság számítógépes rendszerét és tudjuk, hogy gondoskodtak arról, hogy a megszerzett elektronikus levelek jó részét nyilvánosságra is hozzák, és azt is tudjuk, hogy Donald Trump jelét adta Putyin zavarba ejtő támogatásának" - fogalmazott Hillary Clinton a republikánusokhoz közelálló Fox televízióban.

Az Egyesült Államok egyébként hivatalosan nem vádolta meg Oroszországot a hackertámadással, de Obama elnök a héten az NBC televíziónak adott egyik interjújában számítógépes biztonsági szakemberekre hivatkozva nem zárta ki ennek lehetőségét. Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint vajon az orosz elnök Donald Trumpot látná-e szívesebben a következő amerikai elnökként, Hillary Clinton elhárította a választ. Azt mondta: nem kívánja levonni ezt a következtetést. "De azt gondolom, hogy ha a tényeket sorba állítjuk, akkor komoly az orosz beavatkozás a választási folyamatunkba, a demokráciánkba" - fogalmazott, s hozzátette, hogy ilyen beavatkozást az Egyesült Államok nem tűr el egyetlen országtól sem, de kivált nem az ellenségnek számító országtól.

Clinton azt állította, hogy a republikánus elnökjelölt bátorítja ezt és dicséri Putyin elnököt, miközben úgy tűnik, hogy határozott erőfeszítések történnek a választási folyamat befolyásolásá. Hillary Clinton szerint ez nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet.

Trump korábban azt álíltotta, hogy Putyin erősebb vezető, mint az amerikai elnök, Barack Obama, s a héten arra ösztökélte a feltételezett orosz hackereket, hogy bátran kutassanak csak Hillary Clinton kitörölt elektronikus levelei után. Igaz, ez e kijelentését követő napon sajtóértekezleten azt közölte, hogy csak "szarkasztikus" akart lenni.

Az úgynevezett Panama-iratok, vagy Panama-akták szerint egyébként - amelyet egy panamai ügyvédi iroda tett közzé az idén tavasszal politikusokról és cégekről - a legnagyobb orosz bank - a Szberbank - washingtoni lobbicége az egyik legismertebb demokrata párti lobbista, Tony Podesta cége. Tony Podesta Bill Clinton elnök volt kabinetfőnökének és Hillary Clinton jelenlegi kampányfőnökének, John Podestának a testvére.

Közben Hillary Clinton, akinek népszerűsége a demokrata országos konvenció után javult, és 41 százalékos támogatottságával jelenleg hat százalékkal vezet Donald Trump előtt, péntek óta Pennsylvaniában és Ohióban kampányol Tim Kaine alelnökjelölttel együtt. Ennek a két szövetségi államnak a megnyerése rendkívül fontos a novemberi elnökválasztáson, az eddigi évtizedek tapasztalatai szerint, aki veszít Pennsylvaniában és Ohióban, az veszít az elnökválasztáson is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×