eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Merkel kilenc pontja a terror ellen

A globalizáció árnyoldalai próbára teszik Németországot és Európát, de továbbra is kétségtelen, hogy "meg tudunk birkózni" a történelmi kihívással - mondta Angela Merkel Berlinben. A német kancellár kilenc pontból álló biztonságpolitikai programot mutatott be, és jelezte, hogy a legutóbbi támadások után sem tervez változtatást az uniós külső határok védelmére és az EU-Törökország megállapodásra alapozott menekültpolitikájában.

A kancellár az utóbbi napok németországi támadásai miatt szabadságát megszakítva rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatót tartott, amelyen megismételte 11 hónappal ezelőtti híres kijelentését, miszerint Németország megbirkózik a menekültválsággal.

Az Európa körüli válságok, a menekültek, a terrorizmus mind-mind a globalizáció "árnyoldalát, fonákját" jelentik, és Németországnak és Európának ezzel meg kell birkóznia. "Nem mondtam, hogy egyszerű ügy lesz, amelyet könnyen elintézünk" - mondta Angela Merkel.

A würzburgi és az ansbachi támadás, amelyben az elkövetők meghaltak és összesen húszan megsebesültek, az eddigi adatok szerint iszlamista terrorcselekmény volt, amelyet Németországba menekültként érkezett emberek követtek el. Teljesen mindegy, hogy 2015. szeptember 4. - a Magyarországon a nyugati határ felé elindult menekültek beengedéséről hozott döntés - előtt vagy után érkeztek - húzta alá a kancellár. Hozzátette: a hatóságok mindent megtesznek a "megrázó, nyomasztó és elszomorító" bűncselekmények feltárásáért. Ezzel "saját biztonságunknak és a sok ártatlan menekültnek is tartozunk".

A terroristák "barbár" cselekedeteikkel "civilizációs tabukat" döntöttek meg és "bomlasztani" akarták mindazt, amiért a németek kiállnak: életformájukat, nyitottságukat, szolidaritásukat. A terroristák félelmet és "civilizációk és vallások közötti gyűlöletet gerjesztenek", de Németország "határozattan fellép" mindez ellen - mondta Angela Merkel.

Az elkövetők a merényletekkel "gúnyt űznek az országból, amely befogadta őket", gúnyt űznek a menekültek segítőiből és "a menekültekből, akik valóban segítségért jöttek hozzánk a háború és az erőszak elől, és békében akarnak élni" - tette hozzá.

A lépések

A kancellár kilenc pontból álló terrorellenes biztonságpolitikai programot vázolt fel. Rámutatott, hogy a két merényletet olyan emberek követték el, akikre a támadásig nem figyeltek fel a biztonsági szervek. Ezért jobb korai figyelmeztető rendszerre van szükség. Továbbá meg kell erősíteni a rendőrséget és jobban be kell vonni a hadsereget (Bundeswehr) a terror elleni küzdelembe. Folytatni kell az internetes bűnözés ellen felállított hatóság kiépítését, fejleszteni szükséges a terrorizmus tudományos kutatását, javítani kell az uniós együttműködésen, szorosabbra kell fűzni együttműködést az Egyesült Államokkal - a hírszerzés területén is -, és uniós szinten szigorítani kell a fegyvertartási szabályokat - sorolta. Kilencedik pontként a kitoloncolások következetesebb végrehajtását említette .

A kérdésre, hogy Németország háborúban áll-e, kiemelte, hogy nem az iszlám, hanem az iszlamista terrorizmus és az iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen kell harcolni, és ezt akár háborúnak is lehet nevezni.

A menekülthelyzet európai uniós kezeléséről elmondta: 11 hónap alatt sok eredményt értek el, de kell még dolgozni és csalódott, amiért néhány tagország nem mutat hajlandóságot a közös erőfeszítésekre.

Németország a Magyarországon Nyugat felé elindult menekültek beengedéséről szóló döntéssel nem nyitotta meg határait a menekültek előtt, mert a határok nyitva voltak - mondta Angela Merkel kérdésre válaszolva.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×