eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
84 halottat és kétszáznál több sebesültet követelt a nizzai merénylet

84 halottat és kétszáznál több sebesültet követelt a nizzai merénylet

Péntek esti értesülések szerint nyolcvannégy halottja halottja és több mint kétszáz sebesültje van annak a teherautós tömeges gázolásnak, amelyet a délkelet-franciaországi Nizzában követtek el előző este. A sebesültek közül több mint ötvenen vannak élet és halál között. A halálos áldozatok között több tucat külföldi van. Magyar halálos áldozatról nem tudni, viszont a sérültek között a magyar külügyminisztérium értesülése szerint van egy magyar nő is.

Francois Hollande francia elnök terrortámadásnak minősítette a történteket. Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint a legnagyobb fokú éberségre van most szükség, mert - mint fogalmazott - "háborúban állunk a terroristákkal, akik mindenáron, szélsőségesen erőszakos módon akarnak lesújtani ránk".

Nizzában egy teherautó csütörtök este járókelők közé hajtott, és 80 kilométeres óránkénti sebességgel haladva a Promenade des Anglais sétány két kilométeres szakaszán szándékosan gázolt el embereket a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot néző tömegben.

A mrénylő, a tunéziai állampolgárságú Mohamed Lahouaiej Bouhlel teljesen ismeretlen volt a francia hírszerző szolgálatok előtt - közölte pénteken Francois Molins párizsi főügyész. nem volt ugyanakkor büntetlen előéletű, korábban többek között lopásért, fegyveres bűncselekményért és családon belüli erőszakért ítélték el, de terrorgyanú miatt nem tartották számon a hatóságok.

A főügyész szerint egyetlen szervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a merénylet végrehajtásának a módja terrorcselekményre vall, és a támadás "tökéletesen megfelel" a terrorszervezetek gyilkosságokra buzdító ismétlődő felhívásainak. A nyomozók többek között azt vizsgálják, hogy Bouhlel magányos elkövető volt-e, vagy voltak bűntársai.

Molins tájékoztatott arról is, hogy Bouhlel többször is rálőtt a rendőrökre, míg a teherautó megállt és a hatóságok végeztek vele. A rendőrség egy pisztolyt és több fegyverutánzatot találtak a gépjármű vezetőfülkéjében, az otthonában végzett házkutatás során pedig lefoglaltak egy telefont és egy számítógépet. A merénylő volt feleségét őrizetbe vették a hatóságok.

A merényletnek az ügyészségi tájékoztatás időpontjában 84 halálos áldozata volt, köztük tíz gyermek és kamaszkorú fiatal. A támadásban 202 ember sérült meg, "Július 14-én, a nemzeti ünnep napján mértek ránk csapást, azon a napon, amely a szabadság jelképe számunkra" - mondta Francois Hollande a nemzethez intézett beszédében. "A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni" - hangsúlyozta az államfő, aki egyben jelezte, hogy további három hónappal meghosszabbítják a tavaly november 13-i párizsi merényleteket követően életbe léptett rendkívüli állapotot (amelyről előző nap még azt mondta, hogy július 26-tól feloldják). Franciaország egésze az iszlamista terrorizmus fenyegetése alatt áll - mondta Hollande, aki szükségesnek nevezte, hogy tovább erősítsék a katonai jelenlétet Irakban és Szíriában.

Az elnök további merényletekre figyelmeztette a franciákat valamint arra, hogy a szélsőséges csoportok elleni küzdelem harc hosszú ideig tart, mert e csoportok további támadásokat próbálnak majd elkövetni "a nyugati értékek ellen".

Franciaország erős állam, amely túléli ezt a tragédiát is - jelentette ki az államfő, és mindenkit egységre, erőre, összetartásra szólított fel. Szombattól kezdődően háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki, de már péntektől félárbócra eresztették a középületek lobogóit.

Az M6 francia tévécsatorna péntek este azt jelentette, hogy a gépjárműforgalom előtt le volt zárva nizzai gázolásos terrortámadás helyszíne, a Promenade des Anglais sétány, a biztonsági szolgálat mégis beengedte a teherautót, a merénylő ugyanis azt állította, hogy jégkrémet szállít . A csatorna nem közölte, honnan származik az értesülés.

A hírügynökségek a helyszínről jelentve drámai helyzetet festettek a merénylet utáni állapotokról. A Promenade des Anglais nevű sétányon a tömeges gázolás után elhagyott cipők, strandpapucsok, táskák hevertek az aszfalton, üvegszilánkok valóságos szőnyeget alkottak különféle tárgyak darabjaival együtt. A Hotel Negresco, az egyik legelegánsabb helyi VIP-szálloda péntek hajnalra valóságos kórházzá alakult át.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken azt mondta, hogy az Európai Unió a francia kormány mellett áll az erőszak és a terrorizmus elleni küzdelmében. Elítélte a tömeges gázolást Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is. A Chilében tartózkodó Joachim Gauck német államfő a szabad világ elleni támadásnak minősítette a nizzai tömeges gázolást. Kifejezte részvétét Angela Merkel kancellár és. Barack Obama amerikai elnök is. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő úgy fogalmazott, hogy "a terroristák és támogatóik csak az erőből értenek, ezért kötelességünk is alkalmazni". A Vatikánban mélységes aggodalmat keltettek a dél-franciaországi Nizzában történtek, és a Szentszék "a legerőteljesebben" elítélte a merényletet. Hasonló nyilatkozatokat tettek az arab és muzulmán országok.

A Franciaország és Olaszország közötti határon még a legkisebb átkelőnél is egyenként ellenőrzik az áthaladó járműveket. Németországban a szövetségi rendőrség megerősíti a Franciaországgal közös határ térsége és a franciaországi járatokat üzemeltető pályaudvarok, repülőterek és kikötők ellenőrzését és megfigyelését. Spanyolország nem fokozza terrorvédelmi készültségét, de megerősíti a rendőri jelenlétet a repülőtereken és a turistaövezetekben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×