eur:
395.74
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Agyonlőttek egy kormánybíráló elemzőt Kambodzsában

Agyonlőttek egy kormánybíráló politikai elemzőt vasárnap a kambodzsai fővárosban.

A rendőrség szerint Kem Lej egy személyes pénzügyi konfliktus áldozata lett, de a hírügynökségek kiemelik, hogy a délkelet-ázsiai országban jövőre lesznek helyhatósági, 2018-ban pedig parlamenti választások, és ezek közeledtével egyre nagyobb a politikai feszültég a 30 éve hatalmon lévő Hun Sen miniszterelnök és az ellenzéki Kambodzsai Nemzetmentő Párt (CNRP) között.

A 45 éves Kem Lej a Khmerek a khmerekért nevű jogvédő szervezet vezetője volt. Három lövéssel ölték meg egy phnompeni benzinkút üzletében. Gyilkosát nem sokkal később elfogták, és az illető azt állította: azért ölte meg Kem Lejt, mert nem fizette vissza neki a tartozását - közölte a rendőrség szóvivője.

Kim Lej népszerű politikai elemző és kommentátor volt, gyakran bírálta a Hun Sen kormányát. Legutóbb a Global Witness nemzetközi korrupcióellenes szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséhez fűzött megjegyzéseket.

A Global Witness szerint Hun Sen az utóbbi években családtagjait ültette az ország számos kulcsfontosságú cégének élére. "Azt korábban is tudtuk, hogy Hun Szen egyeduralkodó a belpolitika színpadán, de most már nyilvánvaló, hogy ez a helyzet a gazdaságban is" - mondta csütörtökön az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva Patrick Alley, a Global Witness egyik igazgatója és társalapítója.

A kambodzsai gazdasági társaságok pénzügyi adatait elemezve a civil szervezet kiderítette, hogy a kormányfő 21 családtagja több mint száz társaságban van jelen, és ezeknek a cégeknek az üzleti értéke több mint 200 millió dollár (57 milliárd forint).

A phnompeni kormány szóvivője úgy kommentálta a jelentést, hogy annak célja a miniszterelnök lejáratása. "A szervezet le akarja rombolni a tekintélyt, amelyet a kormányfő a kambodzsai nép körében élvez, de mi nem foglalkozunk ezzel" - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×