eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Túlzottan megrongálódott az egyiptomi gép fekete doboza

Rendkívüli mértékben megrongálódott a májusban lezuhant egyiptomi személyszállító repülőgép második feketedoboza, amelyet pénteken hoztak fel a tengerfenékről, és ezért nem várható gyors eredmény a történtek kiderítésére - közölte egy egyiptomi tisztviselő.

A nyilatkozó, aki kérte neve elhallgatását, mert nincs felhatalmazása tájékoztatni a sajtót, azt nem közölte, hogy mennyi ideig tarthat a berendezés javítása, de mint mondta, ha azt Egyiptomban nem lehet rendbe hozni, akkor a feketedobozt elküldik külföldre.

Az EgyptAir légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel a fedélzetén május 19-én tűnt el a Földközi-tenger felett a görögországi Kréta szigete és az egyiptomi partok között. A gép roncsai háromezer méteres mélységben vannak.

A két feketedoboz, a pilótafülkében zajló beszélgetéseket, valamint a fedélzeti műszerek értékeit rögzítő berendezés adatainak kinyerése és "összeillesztése" létfontosságú a gép utolsó perceiben történtek kiderítésére.

Egyelőre nem ismeretes mi okozta a Airbus A320-as katasztrófáját, egyetlen egy fegyveres csoport sem jelentkezett, hogy elkövetője lett volna egy, a gép elleni merényletnek.

Hani Galál, egyiptomi légügyi szakértő, aki ugyan nem vesz részt a szerencsétlenség okainak feltárásában, de korábban hasonlóban már igen, azt mondta, hogy rengeteg információhoz juthatnak a berendezésekből, amelyek segítséget nyújthatnak egyes feltevések kizárására, míg erősítve másokat.

Seríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter korábban azt mondta, hogy terrorizmus lehet a történtek valószínű oka, inkább az, mint a berendezések meghibásodása vagy más katasztrofális esemény.

Az egyiptomi vizsgálóbizottság egy pénteki közleményében azt írta, hogy a berendezések vizsgálata hetekig is eltarthat.

Sákír Kelada, az EgyptAir tisztviselője hangoztatta, ugyan komoly eredményt jelent a feketedobozok megtalálása, de most időre és türelemre van szükség elemezésükhöz.

Hani Galál arra figyelmeztetett, addig sem szabad találgatásokba bocsátkozni, a közvélemény se várja azt a vizsgáló biztosoktól, hogy "már holnap megtalálják" a választ.

Több esetben akár két évig is eltartott, amíg fény derült a történtekre - hangsúlyozta a szakértő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×