eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma

A fontos vendég a Fehér Ház hátsó kapuján érkezett Obamához

Obama elnök szerdán fogadta a Fehér Házban a dalai lámát, de a sajtónyilvánosság kizárásával. Elemzők szerint azért, hogy ne bosszantsa fel Pekinget, amely így is tiltakozott a találkozó ténye miatt.

A tibetiek spirituális vezetője nem az elnök vagy az amerikai kormányzat meghívására, hanem egy konferenciára érkezett Washingtonba. Az Egyesült Államok Békeintézete és a washingtoni Amerikai Egyetem közösen megrendezett tanácskozásán szólalt fel.

A 80 esztendős, 1959 óta indiai száműzetésben élő buddhista szellemi vezető szerdán már politikai találkozókat is lebonyolított. Először a kongresszusba látogatott el, ahol találkozott a képviselőház demokrata frakciójának vezetőjével, Nancy Pelosival és Patrick Leahy demokrata párti szenátorral, majd részt vett a szenátus külügyi bizottságának az ülésén. Majd a Fehér Ház vendége volt, ám az amerikai újságírók megjegyezték: őszentsége nem a főbejárathoz érkezett, hanem a hátsó kapunál fogadták, így érkezésének nem volt tanúja egyetlen televíziós forgatócsoport vagy sajtófotós sem.

A két Nobel-békedíjas politikus - vagyis Barack Obama és a dalai láma - találkozója után nem volt sajtóértekezlet, és nem adtak ki közleményt sem. Elemzők azonban felhívják a figyelmet: Obama elnök már háromszor, 2014-ben, 2011-ben és 2010-ben is fogadta a Fehér Házban a dalai lámát, ám mindannyiszor magánjellegűnek minősítették a találkozót, amelyet éppen ezért most sem az Ovális irodában, hanem egy lakosztályban tartottak.

Az elnök és a dalai láma nem nyilatkozott, sem a vizit előtt, sem a megbeszélések után. Ennek okát elemzők Kína rosszallásával magyarázzák. A kínai külügyi szóvivő már a mostani találkozó előtt is jelezte, hogy Peking szerint a látogatás kárt okozhat "a kölcsönös bizalomban és együttműködésben".

A The Wall Street Journal értesülései szerint a kínai külügyminisztérium ki is fejezte tiltakozását az Egyesült Államok pekingi nagykövetségénél.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×